След вчерашния провал на парламентарното заседание, Народното събрание днес заработи – но с редуцирана програма. В дневния ред останаха промените в изборните правила, но не и намаляването на субсидиите на партиите до 1 лв. на глас.

След като стана ясно, че има кворум, думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова, за да отговори на вчерашните нападки към левицата за това, че е саботирала работата на законодателния орган.

Гледайте специалното студио на bTV онлайн

„Няма да следваме сляпо нито новите политически субекти, които са си присвоили правото да са промяната, нито ГЕРБ, които са олицетворение на задкулисието, нито ДПС, които искат да дърпат конците“, заяви тя и подчерта: „БСП не е празен чек“.

Снимка: Ладислав Цветков

Нинова повтори, че вчерашният бойкот е заради невнасянето на законопроектите на партията по социални и икономически въпроси. Тя обяви, че сега текстовете, сред които е и актуализация на бюджета, влизат в ресорните комисии.

Лидерът на БСП отбеляза, че сутринта, когато не са подкрепили програмата на НС, са били обвинявани, че са в Тройна коалиция с ГЕРБ и ДПС, а следобедът, когато на комисия са гласували „за“ закриването на спецсъдилищата са били обявени за ОФ с „Демократична България“.