БСП решава тази събота за мандата за сформиране на правителство. На пленум ръководството на партията ще вземе решение дали да го върне и ако да – кога да стане това.

След като стана ясно, че БСП не може да разчита на подкрепа от другите партии в парламента, неофициално вариантите, които се обмисляли, са два, твърдят членове на ръководството на партията.

Снимка: btvnovinite.bg

Вариант №1 е взимане и моментално връщане на мандата. Вариант №2 пък предвиждал мандатът да бъде върнат в края на следващата работна седмица на парламента, за да се приемат определени закони и решения.

Междувременно, след като изборният кодекс беше публикуван в извънреден брой на Държавен вестник с утрешна дата - 1 май, президентът ще може използва тези близо 2 седмици да назначи новата ЦИК.

Въпреки това процедурата е на кантар заради сроковете, отчитат експертите.

„Вижте как са подредени сроковете - 57 дни преди изборите областните управители трябва да направят консултации за РИК, 56 дни преди вота президентът определя граници на райони, на 55-ия ден ЦИК приема книжа и организира вота в чужбина. Венецианската комисия има кодекс на добрите практики при провеждането на избори. В момента няма текст в този кодекс, който парламентът да не наруши“, коментира специалистът по конституционно право проф. Пламен Киров.

По всичко личи, че този парламент ще работи още само седмица. Вече има програма за следващата сряда. „Има такъв народ“ са внесли предложение субсидията на партиите да стане лев. БСП искат да се актуализират пенсиите. „Изправи се! Мутри вън!“ предлагат добавка от 50 лева към пенсиите до края на годината. „Демократична България“са предложили сформиране на комисия за казуса „Росенец“. В дневния ред е и решение за осигуряване на достъп до руската ваксина „Спутник V”.