"Не оспорваме правото на президента да реши коя ще е политическата сила, на която ще връчи мандата за съставяне на правителство. Бих искала обаче да апелирам към БСП при вземането на решението дали ще правят някакви консултации, да върнат бързо мандата", заяви в кулоарите на парламента Десислава Атанасова - председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Президентът вече обяви, че в сряда ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на "БСП за България".

"Ясно е, че математически, че без ГЕРБ и "Има такъв народ" не може да се състави правителство. Те с нас не желаят да разговарят, а "Има такъв народ"  са заявили, че не желаят да влизат в коалиции с БСП, така че няма смисъл мандатът да се бави", обясни Атанасова. 

Според нея мандатът трябва да се върне по най-бързия начин, за да се разпусне народното събрание и да се обяви дата за предсрочни избори.

"В противен случай всеки ден в народното събрание е възможно да се приемат противоречиви и лобистки законопроекти. Парламентът не се занимава с дневния ред на обществото, а с теми, които целят оцеляването на политическите партии", заяви Атанасова.