Решението третият мандат за съставяне на кабинет да се връчи на БСП беше напълно очаквано. Това заяви Янаки Стоилов от левицата в дигиталното студио на bTV Новините „Новият парламент: Какво следва“. По думите му щяха да възникнат повече въпроси, отколкото отговори, ако той беше даден на друга парламентарна група. 

Той обясни, че бъдещите действия на социалистите ще станат ясни в края на другата седмица. 

„Още когато се формирах позициите относно формирането на позициите за мандатите, предстоящи да се реализират в парламента, тогава беше решено, ако се стигне до трети мандат и той бъде възложен на БСП, Националният съвет да анализира ситуацията и аргументите „за“ и „против“ и тогава да се вземе решение“, добави той.

Според Стоилов досега въпросът за съставяне на кабинет не е обсъждан официално в партията.   

„Според мен, не трябва автоматично да се отхвърля възможността БСП да направи опит за формиране на правителство, въпреки че нейната подкрепа е ниска. С малко над 40 депутати да се състави кабинет е не само с малък шанс, но и с още повече рискове, ако бъде реализиран“, каза социалистът. 

Той коментира, че ако човек от левицата оглави този проектокабинет, неговият състав може да включва членове и на други партии. Стоилов допълни, че по-скоро не трябва лидерът на БСП да бъде кандидат за премиер. 

Стоилов каза още, че при евентуални преговори за правителство – такива няма да се водят с ГЕРБ. Относно новите партии в парламента, той заяви, че разговор трябва да се води, защото дори при едни предсрочни избори, едва ли резултатите ще бъдат много по-различни от сегашните.