Третият последен проучвателен мандат за съставяне на правителство отива при БСП.

Президентът ще го връчи на левицата след Великден – на 5 май. Все още обаче не е ясно дали БСП ще предложи състав на кабинет и министър-председател. Това ще реши на 1 май Националният съвет на партията.

Снимка: btvnovinite.bg

Към момента обаче шансовете на БСП всъщност клонят към нулата. Три от парламентарните партии – ГЕРБ, „Има такъв народ“ и ДПС вече обявиха, че няма да ги подкрепят. Тези партии имат общо 156 гласа. Тоест, чисто математически няма вариант, в който БСП да събере необходимите 121 гласа.

След като им бъде връчен мандата, в седемдневен срок БСП трябва да каже „да“ или „не“ на опита за кабинет.

Ако и този опит за формиране на правителство не успее, следва назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочни избори. Вероятните дати в този сценарий са 11 и 18 юли.

Въпреки че Националният съвет на БСП тепърва ще решава какво да прави партията с мандата, някои неща бяха ясни още днес: „Разбира се, с ГЕРБ не могат да се водят никакви разговори, това е извадено пред скоби“, категорична е лидерът на БСП – Корнелия Нинова.

Минути по-късно се изясни, че повечето партии не желаят да участват в конфигурации с левицата. ГЕРБ ги призоваха да върнат мандата бързо.

„Ясно е математически, че без ГЕРБ и „Има такъв народ“ не може да се състави правителство. Те с нас не желаят да разговарят, а „Има такъв народ“, не желаят да влизат в коалиции с БСП“, коментира днес от кулоарите Десислава Атанасова.

„Като гледам нещата, вървим към избори, но до последно можем всички да се изненадаме“, заяви от своя страна Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

„Партиите, които загубиха изборите – ГЕРБ и БСП, ние няма да ги подкрепим, ако предложат кабинет. Според нас отиваме към нови, предсрочни избори“, коментира председателят на ДПС – Мустафа Карадайъ.

ДПС обаче призоваха БСП да се опитат да потърсят съгласие в НС за определени политики.

Според „Изправи се, мутри вън!“ БСП трябва да си даде шанс: „БСП трябва да опита най-малкото, защото са системна партия, а не импровизатори. Мисля, че отговорът в залата ще ви даде възможност да си отговорите на още много въпроси – кой с кого, от кога и защо има договорки. Така че да почакаме“, посочи Татяна Дончева.

А някои от партиите, сред които „Демократична България, са оказаха натъжени от посоката, в която пое третият мандат: „Честно казано малко сме разочаровани от този развой на събитията. „Демократична България“ имаше готовност и капацитет да състави правителство и сега това няма да стане“, коментира Петър Маринов.

В ефира на bTV Янаки Стоилов от БСП обяви, че кабинетът трябва да е по-скоро коалиционен и да не е с премиер Корнелия Нинова. А финансовият министър Кирил Ананиев изчисли и стойността на вота – между 70 и 80 млн. лв.

Колко точно – ще стане ясно след днешните промени в Изборния кодекс.