Нова, по-малка Централна избирателна комисия, назначена от президента, ще организира следващия вот. Това решиха депутатите днес.

Ако вчера народните представители почти не работиха, днес вече десети час прекрояват основните текстове за това как ще гласуваме занапред. Няма да има ограничения за секциите в чужбина. Новата ЦИК ще е от 15 души, които ще се излъчват от партиите в парламента. 

Видеонаблюдение ще има при обработване на материалите в секциите. Гласуването ще е само с машини в секции с над 300 избиратели, но засега е ясно, че това важи само за България. Тепърва ще се изчиства въпросът дали ще важи и за чужбина.

Сериозни спорове имаше както по текстовете, така и заради проваленото заседание вчера.

С гласуване на ръба падна лимитът от 35 секции за гласуване извън страните от Европейския съюз. Против промяната се оказаха ГЕРБ и БСП. От залата се чуха изказвания, че така ще има повече секции във Великобритания например, но и в Турция.

„Защо вие, уважаеми колеги, давате на Движението за права и свободи този електорален подарък“, пита Велизар Енчев, депутат от БСП за България.

„Спрете да лъжете, рестрикциите в секциите ограничават само свободният вот на българите в Западна Европа и в Америка“, заяви Мая Манолова, депутат от ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“.

„Те имат право на България“, каза Антоанета Цонева, депутат от ПГ на „Демократична България“.

„Не правете тази тема заложник на предстоящите избори, ще има още интересни избори, бъдете сигурни. Фики Стораро ще се кандидатира няма да може да смогнем с откриването на секции“, заяви Любен Дилов, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Дами  и господа депутати, срам ме е от вас, честно да ви кажа, това не е политически дебат, защото в демократичната политическа култура няма място за дискриминация. Утре ще забраните на българските евреи да гласуват, бе“, изказа се Мика Зайкова, депутат от ПГ на „Има такъв народ“.

Спор в залата предизвика и изцяло машинният вот.

 „Само с хартиени бюлетини можете да печелите избори“, коментира Георги Свиленски, депутат от БСП за България.

Премиерът в оставка коментира, че изборните правила се правят недопустими пропуски.

„Най-важните неща, които хората очакваха да се случат, са мажоритарни избори и да отпадне партийната субсидия – не знам при какъв диалог, задкулисен, това беше свалено от дневния ред днес“, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов.

А именно дневният ред скара депутатите в началото на заседанието.

„На поредното заседание на МС в оставка, ръководено от министър-председателя в оставка, той каза, че заседанието на МС за разлика от парламента - работи. Г-н Борисов, именно вашата ПГ вчера спря работата на парламента“, коментира Филип Станев от „Има такъв народ“. 

Упреци се чуха и заради отпадането на комисиите за Росенец и действията на МВР при протестите миналото лято.

„Кой клекна сега за Росенец? Кой клекна и за субсидията и на кого. Усещането ми е, че правите преврат - и с Изборния кодекс, и със закриването на специализираната прокуратура и специализирания съд, не ви ли е срам?“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Комисия за „Росенец” и комисия за насилието ще има. Защото толкова месеци предишният парламент, имайки мнозинство, вие не създадохте комисия за „Росенец” и за насилието над протестиращи. Сега сте загрижени. Може би г-н Биков знае повече за клякането, отколкото му се иска да каже, нали така“, коментира Христо Иванов от „Демократична България“.

Дали тези точки в дневния ред на депутатите предстои да разеберем. А Волен Сидеров се завърна в парламента в ролята на репортер на партийната телевизия. 

От ГЕРБ обявиха, че ще внесат жалба в Конституционния съд заради отнемане на права на българи да гласуват с хартиени бюлетини.