Президентът с критика към предприетите мерки във връзка с COVID-19. По думите му ситуацията в здравеопазването е предизвикала социалната и икономическа криза. 

Това каза президентът Румен Радев на откриването на кръгла маса на тема „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейски опит и България“. На откриването присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Снимка: Президентство на Република България

Той уточни, че в началото на пандемията е настоявал мерките да отговарят на три критерия-навременност, достъпност и безвъзмездност.

Според държавния глава мерките са неадекватни и на това се дължи задълбочаването на бедността.  Той допълни, че те трябва да бъдат достъпни, а в определени случаи и безвъзмездни, за да имат ефект.

Радев подчерта, че най-важният ресурс за справянето, с която и да е криза, е доверието в институциите, които я управляват.  Той и се възмути, че помощта към гражданите е само под формата на кредити, като по този начин е показала, че не е тяхна опора. 

Снимка: Президентство на Република България

Радев каза още, че българите излизат от състоянието на хипноза и питат какво се е случило реално, какви са пораженията и как ще продължи животът след това. 

Президентът посочи, че липсата на адекватни мерки ни изправя пред много по-дълбок проблем - задълбочаването на неравенствата. 

„Ако не успеем да овладеем тази тенденция, рискуваме дълбоки обществени разломи, деградация, растяща престъпност“, заяви Радев и уточни, че неслучайно дискусията е озаглавена „Европейският опит и България“, защото е важно да синхронизираме тези мерки.

Снимка: Президентство на Република България

По думите на Радев ние сме отворена икономика и когато нашите мерки закъсняват или са неработещи, това свива и без това ниската ни конкурентоспособност.

Управляващите отговориха, че към президента има Стратегически съвет и очакват и той да предложи конкретни идеи.

Призоваха всички институции да работят заедно в настоящата ситуация.