„Към момента не мисля за вариант служебно правителство. Ако се стигне до там, ще карам по домовата книга“, заяви пред журналисти в Турция президентът Румен Радев. Той участва в третото издание на дипломатическия форум в Анталия.

"Много ми е лесно. Отварям Конституцията, чета възможностите и карам по ред, по домовата книга. Тук идва въпросът за отговорността. Кой носи отговорност - това е големият въпрос? В момента не е ясно, защото аз трябва да си харесам някой от хората, от тази стеснена опция. Той трябва да избере министри от някъде, ще видим как. Аз няма да съм този, който посочва министрите, но трябва с моя подпис под мой указ, формално и юридически да нося отговорност. Всичко е така размито, че да няма отговорност", отбеляза президентът. 

„Напоследък забелязваме странни критерии за оценка на министри. Някои от лидерите на партии казват, че Тодор Тагарев трябва да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Друг казва, че Тагарев трябва да остане, защото много го харесвали в Украйна. А кога някой ще попита дали Тагарев го харесват в българската армия и дали прави достатъчно за сигурността на България“, попита държавният глава.

„Искам да видя министър, който ще прави всичко възможно и ще работи приоритетно за сигурността на България, за развитието на съвременни отбранителни способности. Искането Тодор Тагарев да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна, е форма на нихилизъм", заяви още Радев.

Според него военният министър трябва да прави повече, а в настоящето управление на страната никой не носи отговорност.

„Поканих президента Ердоган да посети България и се надявам това да стане още тази година, но зависи и дали ще имаме устойчиво правителство", посочи още българският държавен глава.