„Няма да подам оставка“. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е на изслушване в парламентарната комисия по отбрана във връзка с военната помощ за Украйна и процеса за придобиване на трикоординатни радари.

„Премиерът Николай Денков ще подаде оставка на 6 март. Защо да подавам дни по-рано, няма никакъв смисъл“, заяви Тагарев.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на военния мистър.

„Трябва да има смяна, това е неработещ министър, за мен той не си е свършил работата. Нулева работа за Украйна, всичко досега, което беше свършено, беше свършено от парламента, Тагарев свърши една голяма нула“, заяви и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. 

От БСП също заявиха желанието си за оставката на Тодор Тагарев, а според „Възраждане“ той трябва да бъде "обвиняем и съден за шпионаж в полза на чужда държава". 

„Престижно е в евроатлантическата общност да се помага на Украйна и тук, може би, има някаква борба кой има принос за този престиж. Няма нужда да се борим кой повече помага и кой по-малко, трябва да работим заeдно”, посочи днес военният министър.

„България е една от страните, които предоставят пропорционално най-много помощ за Украйна. До момента сме предоставили значителни обеми помощ. Предоставили сме над 7000 тона материални средства, основно боеприпаси. Предоставили сме десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и много други неща на Украйна. И ще продължим да правим това според нашите възможности. Помагайки на Украйна, помагаме на себе си. Ако Украйна се защити, ще имаме по-добра сигурност в Европа”, посочи Тодор Тагарев.

Що се отнася до оценките, които Мария Габриел и Николай Денков сега пишат на министрите, Тодор Тагарев отбеляза, че "е на такава възраст, на която е забравил какво е да ходи с бележника при някого". 

Вижте коментара на военния експерт ген. Съби Събев по темата тук: