Румъния започва раздаването на йодни таблетки на населението, съобщават местни медии.

Те ще се предоставят безплатно в общинските аптеки, като трябва да се използват само в случай на ядрено събитие или инцидент.

Калиев йодид 65 мг трябва да се прилага само по указание на властите. Те ще информират обществеността чрез радиото, телевизията, пресата и сирените на гражданската защита.

Как работят таблетките?

Йодът при приемане се складира в щитовидната жлеза, където се произвеждат хормони.

В същото време щитовидната жлеза може да приеме определено количество йод. Теорията е, че ако човек приеме достатъчно „добър йод“, тогава в жлезата няма място за радиоактивен йод, който се отделя при ядрена атака или инцидент. Тогава опасното вещество просто ще премине през тялото ни и ще бъде отделено чрез бъбреците и отделителната система.

Радиоактивните изотопи йод-131 и йод-133 причиняват рак на щитовидната жлеза. Това са и най-разпространените изотопи при облъчване от ядрен инцидент. Другите опасни изотопи за стронциум-90 и цезиум-137. Те се отлагат в тъканите и костите и повишават риска от рак.

Човешкото тяло бърка тези изотопи с калций и ги използва погрешно за костите и мускулите ни. Когато това се случи костният мозък се поврежда.

Радиоактивните изотопи повреждат и генетичния материал на тялото. Документирано е, че при бомбардировките от Втората световна война над Хирошима и Нагасаки заради радиацията се раждат деца с физически малформации.

Дългосрочни ефекти от радиацията се наблюдават и след ядрената авария в Чернобил. 20 години след катастрофата случаите на рак в повечето засегнати райони са се увеличили с 40%. 25 хиляди души в Русия са починали в резултат на изчистването на ядрените отпадъци.