Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква българската индустрия да се включи активно в задължителното пестене на ток в пиковите часове, обявено от ЕС.

Към момента не се предвижда мярката да стане задължителна за домакинствата, добави той на брифинг на летище София, където посрещна еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон и министрите на енергетиката на Румъния и Гърция.

"В България предвиждахме мерки за намаляване на консумацията на ток в пиковите часове, отдавна е дискутирано, че трябва да се пристъпи към тези мерки. Смятаме да оптимизираме програмата, свързана с помагане с разликата в цените на тока, така че да обвържем тези помощи с резултати, свързани с намаляване на консумацията, което е добре и за цялата икономика. Очакваме индустрията да подкрепи мярката и да се включи активно. За домакинствата не сме предвиждали някакви задължителни мерки, така или иначе всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен, особено в период на криза", добави още Христов.

След течовете от "Северен поток", властите у нас ще проведат среща за обсъждане на евентуална охрана на енергийната ни система.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че ще се проведат стрес тестове заради течовете на „Северен поток“ 1 и 2.

„Това е ясно, че Русия манипулира нашите пазари. Те не спазват дългосрочните договори и са причинили проблеми за нашите потребители и предприятия. В същото време ние постигнахме успех, като диверсифицирахме маршрутите и курса на доставките си. Причината, поради която съм тук, е утрешното събитие, на което ще стартират търговските парични потоци през интерконектора“, каза още тя.