Ключът за разследващата журналистика е свързан с голямо постоянство, непрекъснато питане и ровене. Това каза в предаването „Тази събота” журналистът на bTV Росен Цветков. Той допълни, че всеки случай е различен и даде като пример разследването в bTV Репортерите, което зрителите ще видят на 16 октомври, и което е свързано с голямо постоянство.

В него той ще разкаже къде се пренася сега нарковойната. Наркодилъри ще обяснят как в Банско се очертава доста интересен сезон, а имена от Слънчев бряг се пренасят именно в зимния курорт.

За първи път ще бъдат показани показанията на хората, които участваха в стрелбата срещу Митьо Очите в Слънчев бряг, пред разследващите. Зрителите ще видят и как изглежда прословутата бронежилетка на Димитър Желязков.

Като една от най-интересните си срещи за тази година, Росен Цветков определя именно тази с Митьо Очите.

По думите му тя се е осъществила много трудно, а зад нея стои търпение и постоянство, непрекъснато питане, опитване. До последно не се е знаело дали интервюто ще се осъществи, тъй като Димитър Желязков не е искал камера в болничната стая.

Всичко това е свързано с разбирането на събеседника, с опита да приложиш някакви тактики да убеждаваш. В случая с Митьо Очите въпросът не е бил в това да се даде думата на един престъпник, а да научим истината, обясни Росен Цветков.

Досега Росен Цветков не е слагал бронежилетка и не е изпитал страх, а по-скоро напрежение – дали ще успее да си свърши работата и да си зададе всички въпроси, защото има малко време, а срещу себе си има хора, които не искат да говорят, особено пред камера.

Преживявал е тежки моменти, имало е време, в което с дни не се е прибирал вкъщи, както и време, в което е ходил с охрана заради негово разследване за „Атака”. Налагало му се е да се крие, да не се свързва с близките си за известен период.

По отношение на българските политици журналистът смята, че всичко е един ПР и казва, че се опитва да стои далеч от тях.

Даде като пример случка от това лято, когато на масата си в заведение е получил бутилка вино от Волен Сидеров, който се е оказал в същото заведение. Според него това е било или опит за провокация или опит за сближаване, но при всички случаи той не е реагирал по никакъв начин.

На въпроса как отговаря на агресията, Росен Цветков отговори, че няма право да отвърне на ударите, затова мълчи и гледа.

Като пример той си спомни историята във Ветово, свързана с разследване на телефонните измамници, когато екип на bTV беше нападнат, и изрази увереност, че, ако сега се върне там – всичко ще е същото – хората ще са на свобода, полицията е безсилна, а начин за справяне с този проблем все още нее намерен.

Въпреки трудностите, не е имало моменти, в които да иска да се откаже от професията си, категоричен е Росен Цветков.

Въпреки че близките му се притесняват за него, професията е неговият наркотик, това, което обича да прави, професионалната тръпка, от която не може да се откаже.

Ясни мечти няма, не прави и дългосрочни планове, не мисли за бъдещето, а се е вкопчил в настоящето, което му е важно. Така Росен Цветков описа живота си и допълни, че обича колегите си, които са страхотни хора, чувства се добре, както в bTV, така и в личния си свят.