Роми с плакати излязоха на протест пред Министерския съвет, настоявайки за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов. Участниците носят плакати, в които обвиняват вицепремиера в расизъм и фашизъм, както и изразяват недоволство за съборените ромски къщи.

Снимка: Ладислав Цветков

Причина за протеста са  изказванията му по повод ситуацията във Войводиново.

Днес сме 1000, другият път - 100 хиляди, обявиха ромите.  Протестиращите негодуват най-вече срещу репликата "циганите станаха много нагли" и твърдят, че Каракачанов трябвало да бъде подведен под наказателна отговорност за насаждане на омраза. Протестиращите настояват и за истината за случката с командоса от Войводиново.

Снимка: Ладислав Цветков

След изказването на Каракачанов, ромският активист Лилияна Ковачева подаде жалба срещу него, тя е и един от организаторите на протеста днес.

Снимка: Ладислав Цветков

По-рано през деня тя обясни пред БНР, че има петиция с искането вицепремиерът Каракачанов да бъде отстранен от правителството.

Снимка: Ладислав Цветков

"Електронната петиция, която пуснахме, само за два дни събра над 1100 подписа. Тя е подкрепена и от много българи, които осъждат такъв изказ и поведение на политик, което е добър знак, че хората узряват. Петицията ще бъде адресирана до премиер, президент, омбудсман и до главния прокурор”, обясни тя.

Снимка: Габриела Наплатанова

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза днес пред медиите, че няма за какво да се извинява и коментира, че всеки има право да протестира.

Снимка: Габриела Наплатанова

Каракачанов отговори на протеста, след като прие ромски ученици от Златарица, които по традиция го поздравиха за Василица.

Според него ромските неправителствените организации имат интерес да се запази статуквото в гетата, защото усвояват средства, без ромите да бъдат интегрирани
Ачо Йорданов, един от организаторите на протеста обяви, че пари не е усвоявал.

Йорданов подаде сигнал срещу комисията за защита от дискриминация срещу Каракачанов. От ВМРО изразиха съмнения в безпристрастността на органа и разпространиха снимка, в която Йорданов е на маса с част от състава на комисията

Утре комисията ще реши дали да разгледа жалбата или заради съмненията в пристрастност ще я насочи към съда.