След смъртта на 6-годишната Мими, майка й получи ново писмо от Здравната каса. От институцията я приканват да плати разходите по лечението за близо 14 000 лева.

От Касата увериха, че проблемът вече е решен, а министърът на здравеопазването определи случилото се като "недопустимо".

Почерненото семейство получава писмото вчера - да посочат каква част от сумата за лечението на детето могат да покрият от дарителската сметка.

Гняв! Гняв спрямо институциите, които в България не работят ефективно. Да няма осигуряване на лекарства за трите клиники - те не са милион клиники!, казвамайката на Мими – Надя Мирчева.

След смъртта на Мими обаче парите са дарени на други деца.

Според министърът на здравеопазването в случая се касае за техническа грешка. 

„Това е недопустимо! Аз не можах да го повярвам като го чух като новина! Тук е станала някаква или техническа грешка, или някой е злоупотребил със своето служебно задължение! Нищо няма да платят родителите на Мими. И аз съм просто наистина страхотно неприятно изненадан. Това е много несправедливо!”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Снимка: btvnovinite.bg

От Здравната каса съобщиха, че писмото е пристигнало със закъснение и е изпратено още преди да бъде намерено решение на проблема. И допълниха, че вече са осребрили фактурата за лечение на болницата.

От ИСУЛ, където лекарите до последно се бореха за живота на малката Мария, потвърдиха, че вчера Здравната каса е платила разходите за лечението й.

От сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" са писали десетки писма до министрите и институциите за облекчаване на процедурите и осигуряване на лекарства.

Симона Караиванова, Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания”, призова министърът на здравеопазването да съдейства за купуването на лекарства. 

„Г-н Ананиев, купете лекарства за децата ни! Това е нашият призив! На черно ли ще ги купуват, на червено ли, нас не ни интересува! Ако искат като родителите - в куфари да ги купуват!”, призова Симона Караиванова.

Министърът обеща, че другата седмица ще приеме родителите на среща. Родителите обаче планират да излязат на протест на 11 юли.