Крадци унищожават сградата на рибарското училище в Созопол, строено със заповед на цар Борис III. Според местни жители постройката на остров Свети Кирик и Юлита съзнателно е оставена да се руши. 

"Преди две години имаше великолепна кована обковка на стълбището... виждат се следи от огън, от горене – вандалски действия в един сравнително охраняван обект", коментира Димитър Недев – директор, Археологически музей – Созопол.

Разруха – в тази дума се побира новата история на Рибарското училище в Созопол.

В рибарското училище, където е учил и Вапцаров, последно са се помещавали стаите на матросите от Военноморското училище. През 2005 г. те са преместени в база Атия, а районът е предаден първо на регионалното, после на министерство на културата.

"Вече две десетилетия остров Свети Кирик и Юлита, който е бил повече от 2000 години административното, интелектуално и религиозно сърце на Созопол, тъне в разруха... Може би прокуратурата трябва да се занимае", смята Недев.

Музеят, съхранил историята на Морското училище и на флота, буквално се разпада.

Не само сградите, но и археологическите находки, сред които храм на Аполон, вече няколко години не могат да бъдат показани.   

Амбиции да развива острова има и община Созопол, но според местните хора тя не е добър стопанин.           

Според директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров има много неща, които трябва да бъдат възстановени в Созопол, но и много е възстановено. Той даде пример с крепостната стена и обяви, че тя категорично е автентична.

„Созопол е запазил духа си, новата част е едно, старата – друга. За разлика от Несебър успяхме да я запазим”, коментира Димитров, който е роден в морския град.

Вижте повече във видеото: