Резултатите от изборите на 4 април няма да станат ясни бързо. За това предупредиха днес и от фирмата "Информационно обслужване", след като в петък районните избирателни комисии показаха свръх-сложните протоколи.

По закон резултатите от изборите трябва да са ясни 4 дни след вота или на 8 април. Това обаче е невъзможно, смятат от "Информационно обслужване", които днес писаха на ЦИК. Причината е многократно увеличената работа.

„5-6 дена обработка ще трябва, защото става дума за 11 милиона числа и то без да отчитаме грешките, които ще бъдат направени. Защото, като започнат да правят грешки, може да се отиде на 15-20 милиона числа, чудовищно число“, заяви проф. Михаил Константинов, директор на "Информационно обслужване".

Районните комисии също са в тревога. Казват, че протоколът е труден. В него освен че се вкарват числата от машинния и хартиения вот, са налага и да се смята.

„В тази епидемична обстановка ние няма да се справим със сроковете. Във века на информационните технологии разполагаме с компютри и да караме хората след 13 часа са били в комисии, плюс това да сумират числа, ми се струва много неразумно“, каза Живка Котева, председател на РИК в 23-и МИР-София. 

Районните комисии предложили на ЦИК по-облекчен вариант за справяне с кризата. Те да въвеждат данни за хартиен и машинен вот, а да се смята изцяло машинно.

„В изборния кодекс е разписано, че гласовете трябва да бъдат вписани по отделно. Само и единствено това е изискването на кодекса. В него няма изискване те да бъдат сборувани", заяви Полина Витанова, секретар на 23-а РИК.

Официално от ЦИК обявиха, че ще се произнесат по казуса с решение. Неофициално от районните комисии обаче обясниха, че това е безсмислено, защото протоколите вече са напечатани.

И още едно забавяне - заради трудното изчисление поименният списък на депутатите едва ли ще е готов в законовия срок на 11 април.