С намален капацитет, но все пак работещи, ресторантите посрещнаха първите си клиенти и в закритите помещения. И ако днес в Хасково през деня повечето заведения останаха празни, то вечерта посетители не липсват.

Но от бранша продължават да са неспокойни, защото рискът отново да бъдат затворени при промяна на епидемичната обстановка остава реален.

12 ч. на обяд. Първите клиенти пристигат в ресторант, който в други времена е предпочитан заради обедното меню.

В очакване на клиенти, главният готвач пресмята личните загуби от престоя вкъщи. Парите по мярката "Запази ме" Ана Кирева получава с голямо закъснение.

„Получих за февруари, точно преди изборите, на 3 април. Разчитах на моя съпруг, който работи“, казва Ана Кирева.

Забавянето в компенсациите принуди мнозина да търсят друга работа, което остави част от ресторантите без необходимия  персонал.

„Другият ресторант, който имам, в момента просто не си заслужава, само ще има загубя от него. Затова и няма да го отворя“, заяви Марко Марков, собственик на ресторант.

Там, където отвориха, стартираха със семпло меню.

Липсата на клиенти принуди ресторантите да отворят с ограничено обедно меню и да заложат на аламинутите, като омлет например.

Намаленият наполовина капацитет на заведенията също притеснява собствениците. Надяват се скоро да отпадне и ограничението за броя присъстващи на лични тържества.

Разхлабване има и за още бизнеси. Отварят фитнесите и плувните комплекси, но при допускане на посетители не повече от една трета от капацитета.

От днес можем да ходим и на кино, театър и концерти. Залите обаче също ще могат да приемат при 30 на сто капацитет.

Отпадат и ограниченията за посещения на големи нехранителни магазини - за всеки клиент обаче трябва да има осигурени по 8 квадратни метра.

Следващото разхлабване на мерките ще е в края на седмицата, когато ще отворят търговските центрове и игралните зали.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!