Заповедта на здравния министър за поетапно разхлабване на мерките влезе в сила от днес.

Снимка: Ладислав Цветков

Отново врати отвориха заведенията, но само тези, които имат открити площи. И с работно време от 6 до 23 ч. Няма ограничение за местата на открито.

Ресторантите вече посрещнаха първите си клиенти. В Бургас някои заведения обаче решиха да не отворят летните си градини.

Снимка: Ладислав Цветков

„Отваряме практически за 2 часа за обяд, за вечер е невъзможно. Браншът ни беше заличен, надеждата ни е, че след 15 дни да имаме поредно разхлабване и да се отворят  и закритите площи“, казва Калин Иванов – собственик на заведение.

Снимка: Ладислав Цветков

„Надявам се това да продължи не повече от 14 дни , тъй като е финансово неизгодно за бизнеса, но пък е важно, че служителите ще могат да се върнат на работните места частично и на кратки смени. Дано след 14 дни и да върнем на 50% вътре и навън“, посочи Ричард Алибегов - председател на Българската асоциация на заведенията.

В знак на протест срещу поредното разделяне на бранша, ресторантьор от Поморие отказа да отвори заведението си с градина за клиенти. Дори опъна сигнални ленти около шатрите, за да не се ползват.

„Не отваряме шатрите, защото желаем да подкрепим нашите колеги, които не могат да работят. Всеки има семейства, всеки иска да си храни семействата. Това са доста хора, които са без работа", отбелязва Михаела Кокинова – управител на заведението.

„Все пак сме април месец, не сме юни. Същото нещо е да отворим плажните барове. Нощните температури и сутрешните падат на 4-5 градуса, което е ненормално, просто загубена кауза!“, смята ресторантьорът Николай Кокинов.

Затворени остават нощните барове, моловете, както и големите магазини, но ще има изключение за тези, които  могат да осигурят пространства на открито.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!