Бизнесът реагира на новото разхлабване на мерките. От заповед на здравния министър днес става ясно, че посещенията в заведенията на хранене и развлечения се допускат само в откритите им площи, или пък тераси и градини.

Единственото ограничение, което ще трябва да се спазва е вечерен час. Те ще трябва да работят от 6 до 23 часа.

Калин все още не знае дали ще отвори кафенето си на 1 април, защото градината му е разположена на постоянна сянка и не вярва да дойдат клиенти.

„Доста голям процент от колегите не могат да отворят, защото първо - нямат градина и второ, като в нашия случай, тя не позволява заради времето да се ползва“, заяви Калин Иванов, собственик на заведение.

От Сдружението на заведенията у нас не са съгласни с мярката и искат право на избор. Тези, които отворят градините - да не получават компенсации, а тези, за които това не е изгодно - да продължат да ги получават.

„Не е май, не е юни, не е юли да работим в градините само. Работейки само в градините, но плащайки всички разходи като наеми, консумативи, персонал и т.н., не виждам точно на кой ще му излезе сметката“, коментира Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.


От Българската асоциация на заведенията пък заявиха, че мярката ги устройва, но само ако е за кратко.

„Ако е за 14 дена, както се говореше и се тиражираше в пространството, браншът ще издържи. Но ако е за повече, не е желателно, тъй като финансово, разбирате, че няма как с 20% от заведението да се плащат 100% разходи“, заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциацията на заведенията.


До момента изплатената сума по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е близо 95 милиона лева, за предприятия, засегнати от противоепидемичните мерки, казаха за bTV от Министерството на икономиката.

И още: "Предстои да бъде обявен механизмът за подкрепа и параметрите за кандидатстване по трета фаза от проекта, която касае предприятията, засегнати от противоепидемичните мерки, въведени от 22 март 2021 г."

"По отношение на моловете, няма да бъдат отворени от 1-ви, същото важи и за големите магазини, изключение ще се направи  за тези, които могат да осигурят пространства на открито“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Нощните заведения остават затворени до края на април.

Реакция и от асоциацията на ритейл центровете.

В писмена позиция, те заявяват, че не виждат ясна аргументация в предприетите противоепидемични мерки и че с тези действия, основната финансова тежест пада върху отделни сектори, сред които са и те.

И казват още: "Ние сме единственият сектор, който е бил затворен близо 5 месеца без каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат и към днешна дата очакваме помощ от държавата".