Решението за решетките на парадния вход на депутатите е взето от главния секретар на паралмента, по искане на НСО.

За тях са платени 29 000 лв. без ДДС, съобщи председателят Никола Минчев. 

Снимка: БУЛФОТО

От Народното събрание ще се съобразят с предписанието на Министерството на културата за премахването на металните врати от сградата- паметник на културата и няма да обжалват в съда, поясни Минчев.

„Офертата е приета и утвърдена от главния секретар. До мен стига доклад записка за вътрешно компенсиране на разходите в рамките на бюджета на Народното събрание. Не искам да бягам от отговорност все пак никой не ме е уведомил за това, а така е редно. В Народното събрание и всяка администрация неизбежно се работи с доверие", допълни Минчев.

„Под надписа „Съединението прави силата“ стоят решетки. От какво Ви е страх - от съединението или силата? И в най мракобесните времена никой не си е позволявал такова нещо. Спомяте ли си кой разписа за монтажа на решетките да твърдите, че не помните, е неуместно за младата ви възраст. Да твърдите, че някой Ви е наредил е опасно за позицията която заемете, може да изкарвате пари може да пуснете ток по решетките“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Потърсихме главния секретар на парламента Габриела Килфанова, за да ни представи своята гледна точка, но без успех.

Вече са изхарчени 34 000 лв. с ДДС. Сега освен за демонтиране, Народното събрание ще плати и глоба заради нарушаването на Закона за културното наследство, която няма да обжалва.

Според бившия председател на парламента проф. Огнян Герджиков отговорността за решетките е на главния секретар.

„Нормално е председателят на парламента да е делегирал права за всички технически въпроси на главния секретар. Той не може да подписва хиляди неща. Те се купуват, столове, хартия, всичко се купува“, казва проф. Герджиков.

Не на това мнение е Огнян Аврамов, който е бил главен секретар на три парламента.

„Само председателят би трябвало да подпише, тъй като главният секретар да отчитаме, че е служител на администрацията, а той е първият държавен служител. Той не е председател. Няма тази власт, която ПОДНС дава на председателя“, казва Аврамов.

Парламентът познава няколко опита за агресия.

Щурмът на 10 януари 1997 г. при правителство на Жан Виденов заради хиперинфлацията. През април управлението поемат сините.

23 юли 2013 г. нахлуване няма, но датата остава в историята като „Нощта на белия автобус“, с който полицията опита да изведе депутатите насред протест срещу управлението на Пламен Орешарски. Той си отива от властта година по-късно.

Последният опит е на „Възраждане“. Този януари техни привърженици щурмуваха народното събрание заради зеления сертификат.

„В крайна сметка това са неща, които и по белия свят стават. Едва ли някой е тръгнал да превзема парламента. Много ми е странно слагането на подобни решетки“, коментира проф. Герджиков.

А председателят на сегашния парламент заяви, че ще провери защо се е стигнало до това законодателният орган да наруши закона. И скоро решетките ще са в историята - най-вероятно този уикенд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!