Служебното правителство е успяло да договори свободен терминал за доставка на втечнен газ от Съединените щати в последните часове на офертата, съобщиха на брифинг в Министерство на енергетиката.

Доставката ще е в Турция, като терминал е осигурен само за един танкер за месец октомври.

Двата договорени танкера за ноември и декември ще загубим, тъй като няма как да ги приемем и доставим до нас. „Наличните слотове за разтоварване – цената на слота, разходите по стоварването и др., са в двуцифрени суми за милиони евро. Това прави цената на доставения газ до България неконкурентна“, каза Христов.

Цената на втечнения газ в този танкер е 300 лева на мегаватчас, като това е конкурентно спрямо тази на световния пазар.

„Месец октомври не е обезпечен. Този танкер ще задоволи една трета от нуждите за октомври, азерските доставки са още една трета, остава да договорим още една трета за октомври и съответно за ноември и декември“, каза Росен Христов.

Той допълни, че страната ни ще преговаря с азерите са увеличение на количествата, както има и индикации от турски компании за доставка на тръбен газ.

„Оттук нататък се фокусираме на средносрочни договори, да имаме системни доставки и да не се налага в последния момент да осигуряваме някакви количества“, допълни още служебният министър.