Свобода на словото в капан – така международната неправителствена организация „Репортери без граници“ определя позицията на страната ни в своя годишен доклад.

България пада с една позиция и вече е на 112-то място по свобода на медиите в класацията, която включва 180 държави.

България е на последно място сред страните в Европейския съюз.

Значително пред нас са съседките ни Румъния, която е на 48-мо, и Гърция, която е на 70-о място. Пред нас са и почти всички държави в региона, а Хърватия, Северна Македония, Албания и Черна гора дори се изкачват нагоре спрямо миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

Зад нас остава Турция със 153-та позиция.

Най-свободни са медиите в Норвегия, Финландия, Швеция и Дания.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-важната причина за мястото на България в класацията според „Репортери без граници“ – физическата сигурност на журналисти в България е под въпрос. Няма резултати от разследвания на насилие срещу колеги, констатират още от организацията.

Връзките на политици и олигарси с проправителствени медии са белязани от корупция и конфликт на интереси, пише още в текста за България. 

Европа не успява да защити собствените си ценности на своя територия, смятат от неправителствената организация.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление ЕС не може да гарантира защита на български журналисти, нито успява да подобри свободата на медиите в България. За разлика от Унгария или Полша например журналисти в България са заплашвани физически. Сигурността им е под въпрос“, коментира Павол Салай, координатор на „Репортери без граници“.

В класацията се споменават заплахите към разследващия журналист Николай Стайков, побоят над Слави Ангелов, както и арестът на журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести през септември 2020 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко си зависи от нас, вътре в държавата – по какъв начин реформираме тези институции политически и журналистите да изпълняват длъжността си на четвърта власт, а не на пета колона“, казва самият Кенаров.

Осем месеца след побоя журналистът влиза за втори път в съдебна зала. В позицията си пред съда МВР твърдят, че не са го задържали, а са го поканили в 5-то районно.

Снимка: btvnovinite.bg

Липсата на защита и сигурност за журналистите не може да не се отрази на новата класация, казва проф. Нели Огнянова. Според нея към традиционните причини като ограничаването на достъп до информацията, натиска върху журналисти и автоцензурата, голямо значение има и COVID кризата: „На първо място заради дезинформацията, лошото управление на кризата, доведе до пик в дезинформацията. На второ място информацията за кризата беше концентрирана в държавата, което доведе до много ограничен достъп на хората и журналистите до информацията“, обяснява проф. Огнянова.

„Репортери без граници“ съжаляват, че свободата на медиите не е критерий за механизма, който обвързва достъпа до европейските пари със спазване на принципите на правовата държава. Разследванията за европейските фондове обаче ще им отворят много врати, смятат от седалището в Париж.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!