Свобода на словото е в капан – така неправителствената организация "Репортери без граници" определя позицията на страната ни в годишния им доклад. България пада с една позиция и вече е на 112-о място по свобода на медиите в класацията, която включва 180 държави.

Далеч по-напред са съседките ни Румъния, която е на 48-о, както и Гърция, която е на 70-о място. Зад нас остава Турция със 153-та позиция.

Най-свободни са медиите в Норвегия, Финландия и Швеция.

„Малкото откровени журналисти в страната са подложени не само на очернящи кампании и тормоз от държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е изключително притеснителна, защото никой няма интерес да разследва насилието срещу журналисти“, пишат от „Репортери без граници“.

От организацията посочват побоя на журналиста на свободна практика Димитър Кенаров през септември 2020 г., както и нападението над Слави Ангелов през март 2020 г. като примери.

„Друг разследващ журналист – Николай Стайков, получаваше смъртни заплахи през юни 2020 г., след като публикува разследване за корупция по високите етажи на съдебната система“, казват от организацията.

„Журналистите често са викани за разпит в полицията относно тяхната работа, докато политици и олигарси продължават да поддържат връзките си едни с други, белязани с корупция и конфликт на интереси“, пише още в доклада.

„Репортери без граници“ посочват също, че „олигархът Делян Пеевски“ е продал медиите си, но въпреки това влиянието му остава проблематично.

„Правителството разпределя европейски и обществени средства в медиите при пълна липса на прозрачност с идеята да намалят негативните коментари за властта“, пишат още „Репортери без граници“.

В същото време има правен тормоз на независимите медии като „Бивол“ и „Економедия“, като това представлява „постоянна заплаха за свободата на медиите“ в страната.