Организацията „Репортери без граници" ще информират Европейската комисия и Съвета на Европа за случая с българския журналист на свободна практика Димитър Кенаров, който е бил бит от полицията по време на протестите миналата година, и последвалото неефективно разследване от прокуратурата. Това съобщи Павол Шалай, ръководител на Бюрото на Европейския съюз и Балканите на RSF, цитиран от сайта „Юроактив“.

„Обмисляме и по-нататъшни действия, свързани със сигурността на българските журналисти и осъждането на престъпления, извършени срещу тях“, коментира Шалай.

На 11 февруари „Репортери без граници“ публикуваха обширен материал за казуса на своя сайт и заявиха, че са „ужасени“ от отказа на кабинета на българския главен прокурор Иван Гешев да разследва побоя, на който е бил подложен Кенаров от полицията миналия септември, сравнявайки аргументите на обвинението с романа „1984“ на Джордж Оруел. Според организацията е необходимо ново, независимо и прозрачно разследване.

„Юроактив“ припомня, че българският прокурор е заявил, че полицаите, които са арестували Кенаров, не са идентифицирани, въпреки че на задържането са били свидетели и други служители в полицейското управление, които твърдят, че не помнят нищо. Това се случва въпреки кадрите, на които се вижда как полицаи влачат видимо бит мъж, докато той крещи, че е журналист.

Въпреки че Кенаров твърди, че е бил ритан в главата и бит от полицаи, прокурорът е заявил, че журналистът е отказал да изпълни полицейско разпореждане, припомня медията.

Според прокурора не е възможно да е имало полицейско насилие, тъй като на площада е имало много хора и мнозина са снимали с телефоните си случващото се.

България е на 111 място според Световния индекс за свобода на словото на „Репортери без граница“ и е последна сред страните от ЕС, припомня също „Юроактив“.