Мащабна промяна в движението на някои от ключовите пътни артерии в центъра на столицата предвижда проект на общината, който беше представен от кмета Йорданка Фандъкова. Той включва местене на велоалеите по бул. „Витоша“, двупосочно движение по ул. „Фритьоф Нансен“ и бус лента по „Патриарх Евтимий“.

Презентацията на СО и „Спаси София“ засяга и новата тролейбусна линия №7, която се предвижда да се движи по първоначално планирания си маршрут – двупосочно по „Фритьоф Нансен“. Този вариант отпадна заради протести на живущите, но сегашното предложение предполага запазване на паркоместата по улицата, както и разкриването на нови по „Витоша“ и „Г.С.Раковски“. Предвиждат се две ленти към НДК и една в обратната посока.

Корекцията на маршрута на тролея се очаква да скъси спести време на пътуващите.

По „Патриарх Евтимий“ ще има две еднопосочни велоалеи, бус лента и две ленти за автомобили, като паркоместата се запазват, а спирката на кръстовището с бул. „Витоша“ ще е повдигната за по-добра безопасност.

По „Витоша“ в посока НДК ще останат по една лента за движение във всяка посока, като от двете страни ще има коси паркоместа, а велоалеята вече няма да е на тротоара и така няма да има конфликти с пешеходците.

Предложението предстои да бъде гласувано в Столичния общински съвет.