Хората които живеят в квартал „Лозенец” около булевард „Арсеналски” са недоволни от това, че беше премахнато трамвайното трасе на трамвай номер 6.

За да се реши този проблем общината направи алтернативен вариант за транспорт и пуска тролейбус по това трасе. Тролеят ще минава по булевард „Фритьоф Нансен” и това ще промени цялата организация на движение.

По този повод отново възникна недоволство. Хората, които живеят около булевард „Фритьоф Нансен” са готови да излязат на голям протест през март.

„Тролеят ще задръсти не само нашата улица, но и целият център, няма да могат да се извозват колите и ще стане много голяма тапа”, посочи гражданка, която е сред организаторите на протеста. Според нея на кръстовището на булеварда ще има тапи.

Адвокат Ивайло Юруков, който представлява живущите на булеварда,  отбеляза, че е късно за протести, защото проектът вече е гласуван, но той изрази съмнение, че е спазено изискването на закона за обществено обсъждане на проекта.

Предвижда се двупосочно движение, което ще затрудни трафика в квартала, линията на трамвая не се използва, последното решение за този проект е взето през юли миналата година – когато хората са извън София, твърди още адвокатът.  

Кметът на София Йорданка Фандъкова отговори в студиото на bTV, че е запозната с притесненията на хората, които живеят на булевард „Фритьоф Нансен”. Тя  вече е организирала среща на зам.-кмета с част от живеещите там хора.

„Обсъждахме внимателно възможностите. Решението, което е гласувано от Столичния общински съвет дава посоката и маршрута, но дава и възможности. Искам да успокоя хората, че решението е да запазим еднопосочното движение, тролеят да минава по трасето до кино „Одеон”, а като приключи строителството на метрото ще го удължим до Сточна гара”, каза Йорданка Фандъкова. 

Този проект е свързан с решаването на транспортния достъп на няколко квартала, които нямат удобен транспорт както до центъра, така и до метрото, обясни кметът.

Според Фандъкова този маршрут на тролея е предложен от жители на квартал „Манастирски ливади” и е обсъждан няколко години. Тази линия ще свързва „Манастирски ливади”, „Гоце Делчев” и „Стрелбище” с центъра и с трите линии на метрото, уточни столичният кмет.