Няма да бъде платен нито лев за некачествена работа. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира поредните сигнали за лошо изпълнение на ремонта на централната софийска улица "Граф Игнатиев".

1 милион и 200 хиляди лева са предвидените санкции за качество за изпълнителя на ремонта, а 240 хиляди лева на ден е глобата, ако се забави.

Фандъкова посочи, че това са сериозни средства, които респектират изпълнителите. Често решения на проектантите и забавят, и компрометират проекта, поясни тя за проточилия се спорен ремонт на столичния бул. "Граф Игнатиев".

"Има разследване на прокуратурата, убедена съм, че ще си свършат работата. Няма да допусна да се плати за нещо, което не е свършено или е некачествено", увери Фандъкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен за вече продължаващия близо година ремонт на улица „Граф Игнатиев”, десетки столичани недоволстват срещу новата тролейбусна линия номер 6 на улица"Фритьоф Нансен". Заплашват и с протести.

„Тролеят ще задръсти не само нашата улица, но и целият център, няма да могат да се извозват колите и ще стане много голяма тапа”, посочи недоволна гражданка.

„Искам да ги успокоя, че ще запазим еднопосочното движение по булеварда, а тролеят все пак ще минава през трасето”, обясни кметът Йорданка Фандъкова в ефира на bTV.    

Годината на метрото

До края на годината ще са готови 8 км с 8 метростанции от Третата линия - от Красно село до бул. "Владимир Вазов", а останалите 4 км ще са готови до средата на следващата година.

„Днес пробивната машина излиза при Малък градски театър, което значи, че сме почти на финала”, каза Фандъкова. Според нея трасето на третата линия е било много тежко. 

"Строим изключително бързо. За мен е било изключително важно метрото да се строи, дори и когато не е имало пари", каза още столичният кмет. Проектирани са и следващи отсечки. Тази година ще се правят ремонти и на 16 знакови улици и булеварди, каза още градоначалникът.

Вдигат заплатите на шофьорите в градския транспорт

"Отделихме 10 млн. лв за увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт. Продължаваме преговорите със синдикатите, наредила съм да се реконструира едно общежитие, за да може хора, идващи от провинцията да работят в градския транспорт, поне временно да има къде да бъдат настанени", допълни Йорданка Фандъкова.