Нови проблеми възникнаха около улица „Граф Игнатиев” в столицата, която продължава да е в ремонт.

Граждани и активисти от инициативата „Спаси София” сигнализират за пореден куриозен случай – шахта, която преминава през корените на дърво. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Шахтата навлиза и в дълбочина, не е само на повърхността, и така уврежда коренната система на дървото, с което се гарантира скорошното му изсъхване”, каза Андрей Зографски от „Спаси София”. 

От Столичната община отговориха, че шахтата е стара. Подменен е само капакът ѝ, а дървото до нея е здраво, установява проверка на „Зелени системи” от днес. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма нарушение на коренната система. Не е пипана в дълбочина”, каза Васил Начевски от Столичната община. 

По ремонтираната отсечка обаче има и други проблеми. Заради строителните дейности пешеходците не могат да се движат по тротоара. Остава им да вървят по трамвайното трасе – с всички произтичащи рискове от това.

„Когато тротоарът е затворен, на пешеходците трябва да се осигури безопасно преминаване от друго място”, категоричен е Андрей Зографски.

Снимка: btvnovinite.bg

Очакваше се улица „Граф Игнатиев” да бъде готова до октомври. Пусковият срок обаче се отложи за ноември, после – за март, а след това ремонтът беше забавен с още 79 дни заради лоши атмосферни условия.

Финалният срок по договор е втората половина на май, в случай че времето е хубаво.