Рекордни количества дъжд се изля над Южното Черноморие в рамките на едно денонощие. Най-много е валяло в село Кости, където са паднали рекордните 333 литра на квадратен метър. Това показват данните на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

За да си представи човек мащаба на стихията, може да си представи бутилки с вода. Точно 111 туби от три литра са се изсипали едновременно върху един квадратен метър. Количеството е в пъти над обичайното или точно 430% увеличение в сравнение с месечната норма.

В Граматиково са паднали 291 литра на квадратен метър - отново превишение в пъти над нормата, а в Ахтопол – 264 литра на квадратен метър. Огромни количества дъжд и в Малко Търново, където станциите са отчели 161 литра на квадратен метър.

Снимка: bTV

Водата понесе и много отпадъци и замърсители към морето.

Според данните за скоростта и посоката на теченията в Черно море прогнозата на Института по океанология за следващите три дни показва, че част от тях ще се отложат по морското дъно в заливите на Приморско, Китен, Лозенец, Арапя, Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец, Силистар.

Друга част - ще изплуват на морската повърхност и ще бъдат изхвърлени на плажните ивици.