Валута с левова равностойност около 5 млн. лева са открили митническите служители през юни на различни гранични пунктове в страната. Тази сума, задържана само в рамките на предходния месец, е повече от установената за всяка една календарна година в периода 2015-2020 г., показват данните на Агенция „Митници“.

Недекларираните суми в размер на 1 440 315 евро, 907 090 британски лири и 21 340 щатски долара възлизат на 4 928 060,25 лева. За разлика от общата европейска валута, която от години е най-често установяваната на българските граници, британски лири в такива размери са ново явление, което се наблюдава особено интензивно през тази година.

В годините от приемането на България в ЕС досега опитите за пренос на недекларирани щатски долари намаляват за сметка на други валути.

В по-голямата част от случаите парите са открити в кабините на турски товарни автомобили, след като шофьорите не са декларирали пред митническите служители суми над лимита от 10 000 евро.

В голямата си част камионите са се движили по маршрути от Великобритания и други държави от Западна Европа към Турция. На митнически пункт "Капитан Андреево" е открита и рекордната за последните повече от десет години валута в размер на 1 984 969 лева в британски лири и евро, намерени в два камиона.

През месец юни е установен и нарушител - български гражданин, пътуващ с лек автомобил, който е направил опит да изнесе през "Капитан Андреево" 650 000 евро, като е декларирал само част от валутата – 8500 евро, а останалите носел укрити около тялото си.

Агенция „Митници“ напомня, че суми с равностойност над 10 000 евро трябва задължително да се декларират писмено при преминаване на външна граница на ЕС, а при преминаване на вътрешна граница с друга държава членка - при запитване от митнически служител.