Митничари откриха над 12,5 кг контрабандни златни накити при две проверки – на автобус и лек автомобил. Стойността на пренасяните контрабандно ценности надхвърля 1 млн. лв.

Количеството е заловено при две отделни проверки в два последователни дни на МП „Капитан Андреево“.

Първият случай е от 21 май, когато около 18:30 ч. лек автомобил с чужда регистрация, влиза в страната ни от Турция, на път за Румъния. Водачът на автомобила турски гражданин на 52 г., който пътувал сам. 

„Заявил пред митническите служители, че не пренася стоки за деклариране. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително със специализирана рентгенова апаратура.  При последвалата физическа проверка се установява, че във фабрична кухина, около люка на тавана, са укрити 23 полиетиленови плика, обвити в тиксо с 1645 пръстена, гривни, медальони, обици, колиета, всички от жълт метал“, обясниха от Агенция „Митници“.

Експертизата е установила, че накитите са с общо тегло 6161,20 гр. и са от 14-каратово злато на стойност 492 896 лв. 

Снимка: Агенция Митници

На другия ден в малките часове на нощта на същия ГКПП пристига автобус с турска регистрация на път от Турция за Северна Македония, управляван от турски гражданин на 52 г. 

„Митническите служители селектират превозното средство за проверка със специализирана рентгенова апаратура, при която са отбелязани необичайни плътности в задната част около двигателя.  При последвалия физически контрол  е открит специално изграден тайник, в който са били укрити 1668 различни изделия от жълт метал“, посочват от Агенция „Митници“. 

Според  експертизата откритите изделия са от 14, 21 и 22 каратово злато  с общо тегло 6356,60 гр. на обща стойност 519 089 лв. Задържаните златни накити са с общо количество 12,517 кг и на обща стойност  1 011 985  лв. 

По случаите са  образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори. С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково на двамата обвиняеми е наложена забрана да напускат страната и са им отнети документите за пътуване в чужбина. 

Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лв. Контрабандните златни накити и превозните средства са задържани.