Окончателно – инициативата „Да изчистим България заедно” постигна рекорд. В деветото издание на 14 септември се включиха над 433 хиляди доброволци.

Те обновиха и облагородиха над 690 територии. Тази година, освен обичайните места, акцент бяха язовирите – 28 и чешмите – 51. Общо участниците почистиха над 5100 места. Това е двойно повече от миналата година, изтъкват от Министерство на околната среда и водите, което е основен партньор на кампанията.

Снимка: bTV

Близо двойно повече са и индивидуалните акции – приятели и семейства се организираха в цели 1360 групи.

Така заедно успяхме да съберем 4338 тона боклуци.

Снимка: bTV

От тях цели три тона се падат на хората, които в събота чистиха река Искър.

Емил Блажев и приятелите му са от рекордьорите, изчистили най-голямо количество боклук на човек в деня на кампанията. И то от дъното на река Искър - около 200 метра между софийските села Кубратово и Световрачане.

Снимка: bTV

„Имаше 200, над 200 гуми всякакъв размер. Имаше гуми от камион, които бяха доста трудни за изваждане. Всеки ден минаваме от тук по моста и самата гледка на гумите, които бяха в реката, беше, меко казано, ужасяваща”, разказва Емил Блажев, който заедно с приятелите си е сред рекордьорите на кампанията с почистен 200-метров участък по дъното между Кубратово и Световрачене.

Снимка: bTV

Дъното на Искър се оказало покрито с килим от боклук: „В последствие като започнахме да чистим гумите се видя, че има много голямо количество битов отпадък. Всякакви електроуреди, якета, шапки, матраци, легла, каквото се сетите”.

Един камион не стига за отпадъка.  Идва втори. Заедно с гумите, 12 човека отстраняват над 3 тона отпадък от Искър.