Археолози поискаха пускането на отсечката от Дупница до Благоевград на магистрала „Струма” да се отложи с 3 месеца, за да довършат проучванията си край село Мурсалево.

Обещанието на строителния министър е пътят да бъде готов до март догодина. Учените работят върху неолитното селище от 6 век преди новата ера- открили са останки от улици и най- малко 40 къщи.

По време на разкопките археолозите откриват уникална за България златна апликация на 6 хилядолетия. Сигурни са, че ще намерят още много такива ценни предмети.

Тримесечните проучвания са обхванали 10 декара, но остават още 6 непрочуени. Археолозите искат най-малко три месеца отсрочка, за да си тръгнат от обекта и в него да влязат багерите.

„Не можем да бъдем абсолютно сигурни, че тези три месеца от продължение ще бъдат достатъчни, във всички случаи ще опитаме”, обясни Виктория Петрова, която е част от екипа.

В близост до обекта строителите на магистралата продължават работа. А шофьорите се надяват пътят да бъде заменен от магистрала.

Общо 10 са археологическите обекти, в които се работи в момента. По договор те трябва да бъдат освободени до края на август.

От Пътната агенция уточниха пред bTV, че са уведомени за искането на археолозите и очакват становището на Министерството на културата, след което ще решат какво да предприемат.