Деца от новопазарското село Мировци нямат обувки и топли дрехи, с които да ходят на училище. Учителите им молят за помощ.

Красимира Стоянова преподава на 5 и 6 клас в училището в село Мировци. Тук се обучават около 40 деца, предимно от крайно бедни ромски семейства. Особено през зимата нуждата от дрехи и топли обувки е голяма, споделя учителката.

Снимка: btvnovinite.bg

Идеята да се обърне с молба за помощ в подкрепа на децата е на дългогодишната училищна директорка Мариела Жекова. „Когато дойде една майка с дете по чехли, това ме накара да ги съжаля и да напиша в групата на Нови пазар във „Фейсбук” една молба за помощ”, посочи тя.

Станислава от Нови пазар е първия дарител, отзовал се на апела за помощ. „Радвам се, че можах да помогна на самото училище, на децата, това ме направи много щастлива, удовлетворена”, споделя тя.

Заради невъзможността да осигурят на децата си дрехи и обувки някои родители дори са ги спирали от училище.

Снимка: btvnovinite.bg

Училището в Мировци е строено през 1903 г. Сградата и дворът също се нуждаят от ремонт, за който пари няма. Затова и ученици, и учители се надяват апелът им да бъде чут и в бъдеще да могат да мислят само за уроците си.