Хора от Благоевград сигнализираха за пореден класически случай на жилищна измама. Те се оплакаха, че са излъгани от строителен предприемач, който им продал апартаменти и магазини, а дни преди да внесат последната вноска се оказва, че имотите са ипотекирани и на практика не са техни.

Преди две години те купуват имоти в новострояща се кооперация. В предварителния договор със строителния предприемач е посочено, че ще му платят на части, а той няма право да продава или ипотекира магазините и апартаментите.

Само че се получава друго. Буквално преди последната вноска идва лоша новина. „Ние разбираме постфактум, че се води съдебно производство, че изпълнителен лист вече има и през цялото това време ние не сме уведомени, плюс това в договора ни, който имаме, пише - нямате право да отдавате, да ипотекирате, парите сте взели от нас много преди да ипотекирате имота”, оплакват се потърпевшите.

Така в имотите на хората влиза съдия изпълнител, за да опише стока и покъщнина. С него идва и строителят, според когото проблемът не бил сериозен. „Отговорността си е моя, целта е да се направи един цирк сега, да се плашим, ще направим оценка, какво като направим?”, заяви предприемачът Георги Данаилов.

„Въпросът е, че аз не мога да продължа в момента да стягам апартамента, просто не мога, имам възбрана, от съдия изпълнител имам възбрана, че там не мога да пипам нищо вече”, посочи един от потърпевшите.

„Хора, аз ви разбирам много добре и знам колко гадна е тая работа, аз съм в още по-гадна ситуация”, отговори предприемачът.

На практика тези хора губят имоти, за които са дали огромни суми. Строителят, който веднъж е взел пари от тях и още веднъж от банката срещу ипотека, твърди, че вината не е негова. „Ами те няма как да се почувстват, и аз да съм, и ти да си, така ще се почувстваш, обаче такива са ни законите в държавата. Аз ви казвам какво е положението”, заяви Георги Данаилов и отрече да е измамил хората.

А положението е следното: Бизнесменът продава имотите и след като клиентите му получават уверението на Агенциата по вписванията, че обектите са чисти, той ги ипотекира. И така те остават на улицата.

„Развитието на ситуацията аз го виждам по следния начин: С наличните документи, които имам при закупуването на това жилище, ще бъдете осъден вие”, заяви един от измамените.

„Ще предявим искове след съставянето на протокола на съдебния изпълнител, ще оспорваме и действията на съдебния изпълнител”, увери адвокат Спас Велков.

Загубите на хората са за повече от 400 000 лв. Единственият вариант е строителят да намери парите, за да бъде вдигната ипотеката. Дотогава обаче, междувременно всички хора завеждат дела срещу него.