Всички наричат архитект Тодор Дилов Пипо. Той е отговарял за цялостния силует на София по времето на социализма (и по-специално периода 1962 г. – 1995 г.). 91-годишният Пипо построява и първите високи сгради в столицата, намиращи се на Цариградско шосе.

С него отиваме на мястото, където трябва да изникне 215-метровият „Парадайс тауър”. „За София и Витоша- абсурд! Това значи да забием един пирон и да скрием планината. Няма и ансамбъл, няма нещо, което да го привлича да бъде тука”, категоричен е бившият главен архитект на отдел "Художествено архитектурно оформяне на София".

Снимка: bTV

Ако „райската кула” изникне, то жителите на „Лозенец” ще забравят за гледката. Проектът обаче може да претърпи изменения и сградата да стане по-ниска от първоначално заложените 55 етажа.

Инвеститорът смята да проведе архитектурен конкурс за визията на бизнес сградата с цел да я превърне в емблема на София. Смята и да озелени част от терена като го превърне в публичен парк. Трафикът нямало да се увеличи, защото предстои разширяване на прилежащия булевард.

В южния край на квартала, на 2 километра надолу по бул. "Черни връх" вече започна строежът на друга 34-етажна бизнес сграда. Тя ще е малко по-висока от бившия Японски хотел. Така кварталът ще се превърне в софийски Манхатън с четири високи сгради. Жителите недоволстват заради презастрояването, което и в момента е проблем.

Оказва се, че височината на новата голяма бизнес сграда е одобрена при предишния собственик на терена. Инвеститорът арх, Пламен Мирянов не смята, че ще има проблем с трафика.

От общината обясняват, че причината да изникват небостъргачи на всякакви места, е вратичка в закона, която позволява в смесените многофункционални зони да се строи без лимит във височината. Такъв е и случая с двата небостъргача.

„Идеята е да променим нещата и да се определят местата само такива високи сгради. И те да не никнат там, където му хареса, да има някаква логика”, посочи директорът на „Контрол по строителството” в Столичната община арх. Влади Калинов.

За Пипо обаче всичко се прави на парче.