Повече от век водата на лековито Аязмо в смолянското село Момчиловци помага на вярващите с чудодейната си сила. От полунощ на 6 май до късно вечерта, не стихва  потокът от хора, дошли да си налеят вода с чудотворна сила, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Изворът, покрит с параклис, е известен в цялата страна. Много хора идват тук на Гергьовден, който е най-почитаният празник от християни и мюсюлмани, за да търсят изцеление.

„От ранно детство на нас са ни разказвали, че това е святото местенце, с най-лековитата водица. Защото има такива предания и факти, че присъствали, спали на това място дечица, наистина са получили целебна сила. Детенце, което е било нямо, е проговорило в края на вечерта“, разказва Елена Каневска.

Снимка: Ева Тошева


Лековитата вода е помогнала на много семейства, повярвали в магическата й сила

„А може би най-вече вярата, вярата в това, че водата е пречистваща, че е онова изворно, истинско, там от камъка силно нещо, което действа на нашите болни души“, смята Елена Каневска.

Легендата как е бликнал лековитият извор все още е жива в Момчиловци. През 1908 г. семейство на  Велика и Атанас  потърсило помощ заради мнима бременност от известната по това време ясновидка Кортеза от Борисовград. 

Снимка: Ева Тошева


„И са я докарали  на кон от Асеновград, когато е дошла на Рожен, слязла от коня да си почине и казала: „Ето го Аязмото на Момчиловци“, а никога не е идвала на това място. Показала къде  е Аязмото“, разказва 80 –годишната  Стайка Каневска.

Гадателката  казала на мъжа да разкопае малката локва, откъдето ще бликне целебното Аязмо и Велика да пие от него. Така и направили и жената била излекувана. Чудотворното Аязмо било покрито с малък параклис, който  бил осветен и до днес се счита, че тези води имат лечебна сила. По-късно параклисът прераснал в по-голям, като вратите на извора се отварят само на Гергьовден. През останалото време хората точат вода от чешма пред параклисчето. 

Снимка: Ева Тошева


Тази година за първи път пътеката, по която се стига до Аязмото, бе осветена с дарения от  50-годишните в Момчиловци. От 13 години юбилярите в селото облагородяват родното си място и оставят спомен за идните поколения.

  • "Звук и светлина" на Царевец за Гергьовден
  • Гергьовденският парад от борда на "знаменосеца" (ВИДЕО)
  • Паталеница: Най-много чевермета на един трап (ГАЛЕРИЯ)
  • Скромно, но достойно за Деня на храбростта (ГАЛЕРИЯ)
  • Росен Плевнелиев призова за модерен патриотизъм
  • Патриарх Неофит: Нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни
  • На Гергьовден в Якоруда
  • Командващият парада: Гражданите могат да са спокойни в ръцете на армията
  • В Якоруда чевермета не се въртят. Прави се курбан за здраве и късмет
  • Гергьовден е