Президентът Росен Плевнелиев призова за модерен патриотизъм и недопускане на войни и свидни жертви в словото си по повод Празника на българската армия. „Крайният национализъм ни доведе до концентрационни лагери и две кръвопролитни световни войни”, допълни държавният глава.

В присъствието на премиера Бойко Борисов президентът припомни поетия ангажимент да стартира програмата за развитие на въоръжените сили с проектите за модернизация.

„Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си. Неслучайно българската армия винаги е сред най-уважаваните национални институции”, заяви президентът.

Държавният глава изтъкна, че нашата славна армия е символ на българската държавност: „Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора, като оказват навременна и ефективна помощ за преодоляване на последствията от стихийни бедствия, аварии и катастрофи”.

Той посочи, че отдавайки почит на Свети великомъченик Георги Победоносец и отбелязвайки професионалния празник на нашите въоръжени сили, ние се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение. Отдаваме заслужена почит и на загиналите в мисии и операции зад граница.

„На този ден поздравяваме нашите достойни ветерани и смелите български воини, изпълняващи своя воински дълг за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната и за развитието на Родината по мирен и демократичен път”, каза президентът Плевнелиев.

Той посочи, че днес е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на Въоръжените сили. По думите на президента е постигнато широко политическо съгласие за приемане на нова програма и план за развитие на Въоръжените сили и за стартиране на приоритетни проекти за модернизация. От следващата година средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2 процента от БВП на страната през 2024 г., посочи президентът.

Бъдещите инвестиции в отбраната трябва рязко да повишат нашата оперативна съвместимост с партньорите в НАТО, отбеляза президентът. Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Алианса, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към Българската армия, за което говорят високите оценки, които те дават на нашите контингенти при участието им в операции и мисии зад граница, отбеляза в словото си президентът Плевнелиев.

Той определи като недопустимо днес в Европа да бъдем свидетели на замразени конфликти, дестабилизация и нарушаване на международния правов ред, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19-ти век на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияния. „Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите”, каза президентът.

Според него не бива да допуснем да бъдем отклонени от правия път на европейското развитие от националния идеал, завещан от Левски за чиста и свята република с правила, които важат за всички, и институции в служба на хората. „Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм”, посочи още в словото си Росен Плевнелиев.

Пълното изявление на президента - вижте на следващата страница!

Уважаеми господин Министър-председател,

Ваше светейшество,

Уважаеми господин Министър на отбраната,

Уважаеми господин Началник на отбраната,

Уважаема госпожо Кмет,

Уважаеми Вицепремиери, Министри и Народни представители

Ваши превъзходителства,

Уважаеми, адмирали, генерали, офицери, сержанти и старшини,

гвардейци, войници и матроси,

Драги ветерани, кавалери на Ордена за храброст, военноинвалиди и воини от запаса и резерва,

Скъпи сънародници,

Днешният ден е ден на българската победа и на националната саможертва. Отдавайки почит на Свети Великомъченик Георги Победоносец и отбелязвайки професионалния празник на нашите Въоръжени сили, ние се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение. Отдаваме заслужена почит на загиналите в мисии и операции зад граница. На този ден поздравяваме нашите достойни ветерани и смелите български воини, изпълняващи своя воински дълг за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната и за развитието на Родината ни по мирен и демократичен път.

Веднага след Освобождението способността на младата българска държава да защити своята независимост беше подложена на изпитание. Новосформираната българска войска прие своето бойно кръщение през Сръбско-българската война, блестящо защитавайки акта на Съединението в битките при Гургулят, Сливница, Драгоман и Видин. През Балканската война, нашият войник, с прочутия си вик „На НОЖ!“, накара цяла Европа да заговори за него. Нашите бойци и командири демонстрираха образци на бойно майсторство и героизъм при превземането на обсадената Одринска крепост, в битките при Лозенград, Люлèбургас, Чатàлджа и Булаир.

През тази година отбелязваме 100 години от участието на България в Първата световна война. Въпреки многобройните жертви, болестите и недоимъка, българският войник не предаде честта си и устоя в тежките боеве при Тутракан, в Македония и за освобождението на Добруджа. Предвождани от славни генерали и офицери, нашите войски не отстъпиха и крачка от своите позиции по време на Дойранската епопея срещу многократно превъзхождащия ги противник.

След броени дни ще честваме 70-годишнината от победата над хитлерофашизма и участието на България в заключителната фаза на Втората световна война. В знак на преклонение пред храбростта и саможертвата на нашите воини, във Военна академия ще положим 23 урни с пръст от бойните полета на Втората световна война, напоени с кръвта на български войници. Народът никога не ще забрави своите храбри чеда. Нека в знак на нашата признателност да отрупаме със свежи венци и цветя хилядите паметници, издигнати в чест на отдалите живота си за Отечеството български офицери и войници. Нека не забравяме и паметниците, които се намират на територията на други държави. Грижата за тях е грижа за родовата ни памет. Нека помним, че българско бойно знаме никога досега не е пленявано и да се гордеем, че сме българи!

Нашата славна армия е символ на българската държавност. Народът обича армията си, а Въоръжените сили са негова здрава опора, като оказват навременна и ефективна помощ на населението за преодоляване на последствията от стихийни бедствия, аварии и катастрофи. Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава на страната на народа.

Неслучайно Българската армия винаги е сред най-уважаваните национални институции. Днес е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на Въоръжените сили. На проведения Консултативен съвет за национална сигурност постигнахме широко политическо съгласие за приемане на нова програма и план за развитие на Въоръжените сили и за стартиране на приоритетни проекти за модернизация. От следващата година средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2% от Брутния вътрешен продукт на страната през 2024 г. Бъдещите инвестиции в отбрана трябва рязко да повишат нашата оперативна съвместимост с партньорите в НАТО. Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Алианса, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност. Членството на страната ни в Организацията на Северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Армията изпълнява достойно конституционните и съюзническите си задължения в системата за сигурност на страната, НАТО и Европейския съюз. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към Българската армия, за което говорят високите оценки, които те дават на нашите контингенти при участието им в операции и мисии зад граница.

Скъпи сънародници,

Геостратегическата обстановка в Европа и по света се променя динамично. Налице е трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до нашите граници. Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност за гарантиране на международния правов ред, основан на върховенството на закона, демократичните ценности, човешките права и свободи.

Днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм, на агресивна политическа риторика и използване на езика на омразата. Това е недопустимо и крайно опасно. Важно е да научим и да не забравяме уроците на историята. В миналото езикът на омразата и агресивният национализъм доведоха до концентрационни лагери и две кървави световни войни. Гражданското общество и институциите на демократичната държава трябва да си дадат сметка за рисковете. Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно.

Днес, 70 години след победата над фашизма, е наложително още повече да заздравим принципите, които доведоха до траен мир в Европа. Недопустимо е днес в Европа да бъдем свидетели на замразени конфликти, дестабилизация и нарушаване на международния правов ред, на преместване на граници със сила и на отстояване на политиките от 19 век, на Велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияние. Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите. Не бива да допуснем да бъдем отклонени от правия път на европейското развитие и от националния идеал, завещан от Левски, за чиста и свята република, с правила, които важат за всички и институции, в служба на хората.

Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм, като контрапункт на крайния национализъм. Модерните патриоти отстояват върховенството на закона, защото без правила няма мир. Модерните патриоти застават зад принципите на международното право, където диспутите се решават с аргументи, а не с оръжие, пропаганда и хибридни войни. Модерните патриоти знаят, че мирът не е само отсъствието на война. Мирът е върховенство на закона. Мирът е човешки права и свободи. Мирът е интеграция и сътрудничество между народите, а не дестабилизация и замразени конфликти. Модерният патриотизъм изисква от нас да не позволяваме повече войни и повече свидни жертви.

Скъпи сънародници,

Нека да благодарим на днешните български воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност, с които допринасят за осъществяването на високоблагородната мисия по гарантирането на националната сигурност и изпълнение на съюзническите ни ангажименти.

Българските воини, където и да сте по света – офицери генерали, адмирали, сержанти и войници, всички вие, приемете нашите най-сърдечни поздрави по случай Деня на храбростта и Вашия празник. Пожелаваме Ви крепко здраве, младежка енергия и увереност при изпълнението на задачите, които сте призвани да изпълнявате за благото на нашето отечество Република България.

Честит празник!

Да живее България!

  • "Звук и светлина" на Царевец за Гергьовден
  • Гергьовденският парад от борда на "знаменосеца" (ВИДЕО)
  • Паталеница: Най-много чевермета на един трап (ГАЛЕРИЯ)
  • Нямо дете проговорило на Гергьовден
  • Скромно, но достойно за Деня на храбростта (ГАЛЕРИЯ)
  • Патриарх Неофит: Нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни
  • На Гергьовден в Якоруда
  • Командващият парада: Гражданите могат да са спокойни в ръцете на армията
  • В Якоруда чевермета не се въртят. Прави се курбан за здраве и късмет
  • Гергьовден е