Другата седмица обходният път на срутището на пътя Смолян – Мадан ще бъде асфалтиран и отворен за леки коли, каза Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Втора седмица второкласният път Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен заради опасността от свличане на скална маса. Блокиран е достъпът на 11 населени места до Смолян. Обходният маршрут е с над 50 км повече, а новият път е малко над километър. 

Снимка: bTV

Срутището тръгна на 6 март, а още на 9-ти започна подготовка за прокарване на нов път. Утре е последното взривяване по трасето. След като се асфалтира и му се сложат мантители, пътят ще бъде отворен другата седмица за автомобили и микробуси, посочи Дончо Атанасов.

Свлачището е тръгнало внезапно, но след обрушване на скалната маса започва постепенно стабилизиране на терена, каза Стефчо Стонев, ръководител на експертната работна група, проучила терена.

Снимка: btvnovinite.bg

Причината за срутището е структурата на масива, това са нашистени и напукани гнайси, каза той. Навсякъде геоложката структура е подобна в Родопите, но тук освен първото обрушване на скали има условия за тръгване надолу на втори пакет от скална маса.

Друга причина е ниското съпротивление на хлъзгане между блоковете, защото пукнатини на скалите са запълнени с глина.

Третата причина е водонасищането на масива след бързото топене на снега, което се е оказало и спусъкът, дал началото на срутището, каза Стефчо Стойнев.

По думите му разчистването може да отнеме до 6 месеца. На този етап не е допустимо разчистване на пътя и пускане на движението смята Стойнев. Срутените скални маси засега задържат обрушените скали и пакета от скали, който е по-нагоре в района. Ако махнем скалите, ще тръгне ново, по-голямо срутище, което може да стигне до река Черна и да я заприщи, подчерта той.

Междувременно хората получават хляба си на ръце – през свлачището. „Всеки ден, от едната страна има бус, прехвърляме на другия, за да можем да откараме хляба до селата. Иначе без хляб няма как да стоят хората“, споделя Янко, който доставя хляба.

От общината имат готовност да осигурят допълнително безплатни автобуси, които да извозват пътуващите и учениците до Смолян.

„Усещам и социалното напрежение, усещам и разбирането на хората. Казвам, че ние не сме проспали нито един миг и вземаме дългосрочно най-правилните решения - с трайното укрепване на свлачището и изграждането на обходен маршрут”, коментира Недялко Славов, областен управител на Смолян.

Институциите имат план как да действат и при евентуални спешни случаи.

От АПИ призоваха още шофьорите да не бързат да слагат летните гуми.