Частично бедствено положение е обявено в Бургас заради започналите вчера проливни дъждове.

Най-сериозно е пострадало с. Равнец, където неподвижен мъж с увреждане е бил евакуиран от дома си, след като водата е стигнала до леглото му.

В кварталите Меден рудник, Горно и Долно Езерово също има наводнени къщи. Тежко е положението и в с. Братово.

По АМ „Тракия” между км 325 и км 359 има свлачище върху аварийната и активната ленти. Затворен е пътят Бургас – Средец между Константиново и Меден рудник и между Полски Извор и Тръстика.

По данни от Информационната система за управление на риска от наводнения на Община Бургас, р.Изворска е достигнала опасното ниво от над 260 см, р.Маринка също е опасно пълноводна. В "червената" зона е и яз. "Домус орман 1".

Сериозни валежи в цялата страна

Значителни количества дъжд паднаха през изминалото денонощие. От началото на валежната обстановка са паднали цели 178 л/кв.м в Карнобат. И в други райони имаме отчетени големи количества, но най-сериозно е положението в Бургаска област.

Днес предупреждение от втора степен е обявено отново в област Бургас и областите Кърджали, Хасково и Ямбол. Тук отново се очакват нови до 60 л/кв.м. В доста райони от Централна и Източна България е в сила и жълт предупредителен код, там очакваме между 15 и 30 л/кв.м. Освен силни дъждове, и днес ще има силен североизточен вятър в източните райони .

Добрата новина е, че валежите постепенно ще спират. Циклонът се изнася на юг, така че първо ще спре да вали в северните райони.

Днес обаче, се пригответе за още по-студено време- максималните температури ще са между 8 и 13 градуса.

В планините - облачно, мъгливо, ветровито, с валежи от дъжд, над 1700 метра – от сняг.

След като валежната зона се изнесе на юг, тази нощ навсякъде ще спре да вали и през следващите 2 дни времето ще е спокойно. Вятърът ще отслабне, облачността ще намалее и ще се затопли. Това обаче, няма да бъде за дълго, защото още през почивните дни отново ще захладнее и отново са възможни превалявания.