В Седмицата на гората доброволци залесяват изгоряла гора близо до Бургас. Огромен пожар миналото лято унищожи една трета от лесопарка край село Изворище.

Десетки доброволци през почивните дни, а днес и деца ще помогнат поне малка част от гората да бъде възстановена.

Четири дни продължи битката с огъня, който погълна 4000 декара, от които 3000 гора – иглолистна и широколистна.  

Снимка: btvnovinite.bg

Доц. Здравко Сталев си спомня как през 70-те години на миналия век баща му е участвал в изграждането на гората на голия тогава хълм. "Това са били голи чукари, нямало е нито едно дръвче, нито един храст дори. Нямало е почва. Почвата е била носена с чували и кошници. Фиданките са били носени от километри разстояние на ръце, защото е нямало въобще пътища", посочва специалистът по лесозащита.

По-късно защитена местност Айтоска планина е включена в "НАТУРА 2000". "Не всичко тук вирее, много са малко дървесните видове, които могат да издържат на тези условия. Цялата тази огромна територия е унищожена", коментира Владимир Димитров от "Зелена Странджа".

Опожарената гора е изсечена, а мястото – почистено от следите на огъня.  Поне 30 години ще са нужни, за да стане гората каквато е била.

Районът много ветровит и дори малък пожар може да се разрасне бързо. С листовки от горското ще се опитат да намалят инцидентите с огън.