Поредно заседание на правната комисия в парламента под знака на скандали и взаимни обиди. Депутатите не можаха да закрият специализираните съд и прокуратура, а заседанието на комисията бе прекъснато два пъти заради работата на парламента. По-рано народните представители гласуваха на второ четене Бюрото за защита на свидетели да мине под шапката на Правосъдното министерство.

Народните представители ще се опитат отново да разискват закриването на спецсъда и прокуртурата в утрешния ден, когато ще има и пленарно заседание на парламента.

Заседанието започна с остри реплики и обиди.

„Използват се всякакви процедурни трикове, за да може законопроектът за преместването на Бюрото за защита на свидетелите в Министерството на правосъдието и законопроектът за съдебната власт да не минат поради ограничените срокове“, заяви Атанас Славов от „Демократична България“.

„Такава нагла арогантност от лице, което говори за процедурни хватки, а вчера се изсули като цървул от заседание и бойкотира приемането на бюджета на Здравната каса“, каза Хамид Хамид от ДПС. 

„Председателят на комисията беше наречен вчера престъпник. Г-н Славов днес беше наречен цървул. Отвратителен език за Комисията по конституционни и правни въпроси. Най-искрено ви моля – спрете с това нещо!“, призова председателят на комисията Андрей Михайлов от ИТН.

„Ние всички сме тук като народни представители, за да кажем на членовете на правната комисия, че е срамота, че нито един законопроект - особено тези, които са свързани с реформата в съдебната система, не е излязъл от тази комисия“, каза Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Законопроектът ще бъде приет благодарение и с нашите гласове. Искам да се обърна към колегите – да не изгарят тези мостове, по които трябва да мине промяната в съдебната реформа“, заяви Явор Божанков от БСП.

„Когато направите правителство, управлявате и носите политическата отговорност, тогава можете да говорите за съдебни реформи и такива генерални промени“, каза Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

Снимка: btvnovinite.bg

Главният прокурор Иван Гешев дойде в комисията и критикува законопроектите - Бюрото па защита на свидетелите да отиде под шапката на правосъдното министерство, а спецсъдът и спецпрокуратурата да се закрият.

„Според оценката на прокуратурата, това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа“, заяви той. По думите му тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо, което вече е работещо.

„Доста промени се предлагат. Аз считам, че много от промените са противоконституционни, ако бъдат приети, ще имаме готовност за реакция“, посочи Боян Магдалинчев – представител на ВСС.

А според Христо Иванов, това, което се наблюдава е „парад на лицемерието“ и опит да се съхрани царството на Гешев.