Напрежение в правната комисия, където обсъждат закриването на Специализираната прокуратура, Специализирания наказателен съд и на Бюрото за защита на свидетелите.

Главният прокурор Иван Гешев също е при депутатите и критикува внесените законопроекти. Правната комисия гласува законопроектите на фона на разгорещени дебати.

Депутатите обсъждат на второ четене дали Бюрото за защита на свидетели да премине от главния прокурор към правосъдното министерство. Освен това на първо четене ще се обсъждат и текстове дали да се закрият специализираните съд и прокуратура.

Преди заседанията главният прокурор заяви, че в законопроектите е пълно с юридически абсурди. Той ги определи като правен хаос.

„Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, а цената ще платят българските граждани“, заяви Гешев.

„Използват се всякакви процедурни трикове, за да може законопроектът за преместването на Бюрото за защита на свидетелите в Министерството на правосъдието и законопроектът за съдебната власт да не минат поради ограничените срокове“, заяви Атанас Славов от „Демократична България“.

„Такава нагла арогантност от лице, което говори за процедурни хватки, а вчера се изсули като цървул от заседание и бойкотира приемането на бюджета на Здравната каса“, каза Хамид Хамид от ДПС.

„Председателят на комисията беше наречен вчера престъпник. Г-н Славов днес беше наречен цървул. Отвратителен език за Комисията по конституционни и правни въпроси. Най-искрено ви моля – спрете с това нещо!“, призова председателят на комисията Андрей Михайлов от ИТН.

„Ние всички сме тук като народни представители, за да кажем на членовете на правната комисия, че е срамота, че нито един законопроект - особено тези, които са свързани с реформата в съдебната система, не е излязъл от тази комисия“, каза Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Законопроектът ще бъде приет благодарение и с нашите гласове. Искам да се обърна към колегите – да не изгарят тези мостове, по които трябва да мине промяната в съдебната реформа“, заяви Явор Божанков от БСП.

„Не знам за какви мостове говорите, но ако имахте доблестта, щяхте да направите правителство. Нито вие, нито ИТН успяхте да направите правителство. Така че когато направите правителство, управлявате и носите политическата отговорност, тогава можете да говорите за съдебни реформи и такива генерални промени“, каза Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

Заседанието на правната комисия продължава.