Сблъсък между властта и превозвачите. След като вчера те напуснаха срещата с премиера обидени, днес изтече запис на разговора им.

Аудиото завършва със скандал и нито една от двете страни не оспорва автентичността му.

Записът от срещата на премиера, превозвачите и работодателите е около 30-минутен. Темата на разговора са компенсации заради високите цени на горивата и евентуален мораториум върху тол таксите.

В края на записа мъжкият глас отговаря: „Повярвайте ми, ако не искате да ме слушате, вратата е там. Ето я. Зад вас. Аз решавам тук, какво ще говоря и как ще говоря“. 

„Това не Ви е частният дом“, казва женски глас под звука на аплодисменти.

Още вчера от кабинета дадоха обяснение за прекъснатия диалог.

„Мога да кажа, че на няколко пъти превозвачите прекъснаха министър-председателя, който се опитваше да има каже нещо, но това те го изтълкуваха като покана да си ходят и си тръгнаха“, заяви регионалният министър Гроздан Караджов.

Този петък, след изтичането на записа, и двете страни реагираха.

„Буквално бяхме изгонени от премиера. Той ни посочи вратата и каза: „В тази зала аз ще говоря, аз определям какво да се говори, ако не ви харесва - врата е зад вас". Не мога да Ви кажа кой е направил записа, но който и да го е направил, искрено му благодаря“, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление, на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора“, се казва в съобщение на МС.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България заявиха, че резултат от срещата все пак има.

„Постигнахме частичен резултат с декларация и ангажимент, че за месец май ще има компенсиране на цените на електроенергията, но с неуточнен размер“, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

От правителството този петък допълниха, че сред мерките, които предлагат е да поискат от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ.