Развитие по скандала в „Пирогов“. На извънредно заседание здравната комисия в парламента поиска да бъде отменен протоколът за освобождаване на директора на спешната болница Валентин Димитров.

Според здравния министър и доклада за „Пирогов“ натрупаната загуба в болницата е около 31 милиона лв. Същото показват и данните на „Пирогов“. Но това е за период от над 20 години, поясни директорът на спешния институт в първото си официално изявление след началото на скандала.

За 2022 г.- годишната загуба е около 6 милиона. Именно в средата на миналата година д-р Димитров пое „Пирогов“.

След вътрешния одит - директорът е поискал проверка от прокуратурата и агенцията по държавна финансова инспекция и финансовия министър Асен Василев. В същото време от здравното министерство казват, че са предали одита на тези и други институции. А директорът на „Пирогов“ ще заведе иск за обида, уронване на авторитета и клевета лично срещу министър Хинков.

Скандалът с „Пирогов“ води до напрежение и сред пациентите, и сред лекарите, заяви директорът д-р Валентин Димитров. Откакто той е на чело на болницата, печалбата ѝ расте, твърди той.

„Инсинуациите, че „Пирогов“ ще фалира, са недопустими и политически незрели“, каза той.

Повод за напрежението е доклад на здравното министерство, според който „Пирогов“ е в тежко финансово състояние и със заем. bTV показа документа още вчера.

„Това въобще не значи, че предприятието е на печалба. То е декапитализирано. Този заем ще създаде още по-лошо финансово състояние. Това не е от вчера“, заяви здравният министър Христо Хинков.

„Как няма да се декапитализираме, като всички неосигурени хора в държавата идват при нас. Как няма да сме декапитализирани заради тримата грзждани от Грузия, които спасихме. Това ни струват над 1 млн. лв. и не се знае дали ще  ми ги платят“, коментира Димитров.

Според министър Хинков основните нарушения са свързани с обществени поръчки - несъгласувани или провеждани чрез пряко договаряне. Купувани са и консумативи без обществени поръчки.

„Това са тежки нарушения. Постепенно през годините, особено 10-15 години, „Пирогов“ западна като болница“, заяви той.

Доктор Димитров е категоричен, че обществените поръчки не са в нарушение на закона. Но след думите на Хинков - директорът заяви, че „Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравното министерство.

„Когато някой обижда „Пирогов“, той обижда тия хора, които спасяват животи. Ние не сме престъпници“, каза Димитров.

Зад него застанаха и лекари от болницата.

Заради скандала здравната комисия заседава извънредно. Председателят ѝ заяви, че констатациите в доклада не са мотив за освобождаването на директора на „Пирогов“.

На заседанието комисията реши да отмени протокола за освобождаването на Димитров.  И пред здравната комисия Хинков аргументира решението си с нарушения при обществените поръчки.

Скандалът породи политически разногласия

Казусът продължава да провокира напрежение сред парламентарните сили. Стигна се до разногласия и в коалицията ПП-ДБ.

Още в началото на деня здравният министър обяви пред bTV - остава на поста въпреки критиките и от чужди, и от свои. Това обаче не се прие от лидерите на некоалицията. От ГЕРБ подкрепиха вчерашното твърдение на Асен Василев, че министър без подкрепа подава оставка.

Оказа се, че коалицията ПП - ДБ не е единодушна. Едните разкритикуваха, а другите защитиха Хинков.

Коментар по скандала дойде и от „Дондуков 2“.

Министърът на здравеопазването няма друг ход освен да си подаде оставката, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Експерти също изказаха мнение по казуса със спешната ни болница.

Директорът на „Пирогов“ е освободен без в протокола затова да са посочени мотивите. Това заяви адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.Тя обясни още, че част от посочените в одитния доклад нарушения на закона за обществените поръчки, всъщност не са нарушения, според съдебната практика у нас.

Какво коментира още адв. Мария Шаркова – вижте във видеото.