1,6 млн. лв. – история за един министър, една дъщеря и 2 обществени поръчки. Тази история представя Петър Нанев в разследване, които ще може да видите в bTV репортерите веднага след централната новинарска емисия днес.

„Става въпрос за здравния министър проф. Николай Петров – за периода, в който беше директор на Военномедицинска академия (ВМА), за неговата дъщеря Руслана Петрова, началник на политическия кабинет на предишния здравен министър Петър Москов, и модел за печелени на поръчки от наши хора”, обясни в предаването „Тази неделя” Петър Нанев.

В интервю за „Тази неделя” преди известно време Николай Петров обяви, че никога не е работил с близки хора. 

Преди дни Министерството на здравеопазването публикува на сайта си одит, извършен във Военномедицинска академия. Проверката обхваща почти целия период, в който настоящият министър на здравеопазването Николай Петров е началник на лечебното заведение. Докладът е изготвен от министерството на отбраната, под чиято шапка се намира ВМА. Проверката приключва през март тази година, когато генерал Петров все още не е министър на здравеопазването.

Една от обществените поръчки, на които одиторите обръщат специално внимание е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи. С други думи - импланти за ортопедия и травматология на стойност от близо милион и двеста хиляди лева с ДДС (сумата от 1 177 731 лв.).

Договорът между ВМА и консорциум „Ортопедие – Инвекс” е подписан на 13 януари 2015 г. Проверката на министерството на отбраната установява обаче, че в сключеното споразумение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. Нашата справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки също потвърждава, че въпросният договор е единственият по тази поръчка, в който не е поместен ЕИК или БУЛСТАТ. Нещо повече – „Ортопедие – Инвекс” изобщо не е регистрирано по БУЛСТАТ дружество за конкретната обществена поръчка. А това е нарушение на закона, категорични са одиторите.  

А ДДС-то на 1 177 731 лева, колкото е крайната стойност на поръчката, възлиза на 196 288 лева. В доклада се посочва, че ВМА е нареждала дължимата по договора суми по сметка на „Ортопедие – БГ”.

Според адвокат Пламена Маркова Военната болница е нарушила закона, подписвайки договор с дружество, което няма регистрация по ДДС. Действащият към онзи момент правилник за прилагане на закона също е категоричен по този казус:

„Договорът за обществена поръчка се сключва, след като изпълнителят представи пред възложителя заверено копие от удостоверение за данъчна регистрация и регистрация по БУЛСТАТ на създаденото обединение.”, се казва в чл. 49 от правилника за прилагане на ЗОП.

Въпреки изричното изискване по закон, договорът с дружеството, което не е регистрирано по БУЛСТАТ все пак е подписан от Николай Петров. Тогава шеф на ВМА, днес здравен министър. Поискахме интервю с генерал Петров, за да чуем неговите мотиви и неговият прочит на резултатите от одита.

Здравният министър обаче отклони поканата ни за интервю с мотива, че програмата му е много натоварена и предпочете да отговори писмено на всичките ни въпроси, а започнахме от този: защо е сключен договор с дружество, което няма регистрация по БУЛСТАТ и какви са били мотивите му да не приложи разпоредбите на закона?

Единственият критерий за избор на изпълнител по тази обществена поръчка е „най-ниска цена”.

Снимка: bTV

„Служители на ВМА съгласуват законосъобразността на всеки договор, след проведена обществена поръчка. Същите служители следят дали са представени необходимите документи за сключването на даден договор. Договорът се подписва от възложителя едва, след като е удостоверено, че същият е съобразен с разпоредбите на закона”, пише ни министър Николай Петров

Гледайте филма „Семейни поръчки” в bTV Репортерите тази вечер след централната емисия новини!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!