Ескалира напрежението между евентуалните бъдещи партньори за кабинет. Слави Трифонов и Тошко Йорданов нападнаха Христо Иванов и Мая Манолова. Партиите взаимно се обвиняват в тайна обвързаност с ДПС и тласкане на страната към избори.

От „Има такъв народ“ атакуваха и двама от служебните министри, посочени от потенциалните им партньори за участие и в следващо управление.

От „Има такъв народ“ втвърдиха тона към „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, след като вчера двете формации поискаха имена на министри и ясно разграничаване от ГЕРБ и ДПС. 

„Г-н Христо Иванов и г-жо Манолов,а вие май не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да потрива доволно ръце и нещата отиват към следващи избори. Играят се мръсни игри, игрите играят от мръсни хора“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Ябълката на раздора се оказа финансовият министър Асен Василев, който вчера беше лансиран и за бъдещия кабинет. От „Има такъв народ“ изнесоха данни срещу него за финансови нарушения в управлявани от него фирми, за които е имало и дела.

„Човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър“, каза за него Тошко Йорданов.

Асен Василев заяви, че всички дела, които е водил са спечелени.

„Това, което мен силно ме притеснява е след като три пъти ме каниха за правителство в ИТН сега изведнъж съм силно проблемен. Вижда се дългата ръка и координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов“, отговори Асен Василев.

Последва още по-остър тон между евентуалните партньори.

„Така, че да се говори пак отново тая мантра вчера, че прозирал дългата ръка на ДПС, това е любимите ми израз е мазна лъжа, изречена от български депутат“, отговори Тошко Йорданов, а от ДПС отказаха коментар.

От „Демократична България“ заявиха, че не кадруват и вината за нови избори няма да е тяхна. „ Искаме ясен политически ангажимент, не разговори по посока на луната, това оставаме на колегите от ИТН да решат дали подписване, дали едностранна декларация. Въпросът е да има ясен ангажимент, защото това става дума за котка в чувал“, смята Христо Иванов.

„Има достатъчно причини за притеснение, че е възможно дългата ръка на ДПС и ГЕРБ да са при сформирането на новото правителство“, каза и Мая Манолова от ИБГНИ.

Във „Фейсбук“ Слави Трифонов припомни, че „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са се обединили около идеята за съдебна реформа заради влиянието на ДПС и ГЕРБ. Според Трифонов обаче Христо Иванов засилва страната към нови избори.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че партията не участва в задкулисни договорки.

По-късно от „Има такъв народ“ атакуваха с въпрос за конфликт на интереси още един от служебните министри - Кирил Петков. Той отхвърли обвиненията и от своя страна защити колегата си.

„Ако има някой в днешна България който има еднакво мислене как България да се развие, това е Асен. Ако те не могат да оценят този човек, то не биха могли да оценят и моите икономически стратегии така че в никакъв случай аз не бих влязал в правителство където те не оценяват финансовите стратегии и мисъл на финансови министър“, каза Кирил Петков.

БСП пък остават на старата си позиция.

„Искаме тези преговори да приключат със споразумение, ще се произнесем окончателно когато обявят състав на министерския съвет“, каза Корнелия Нинова.

А след заседанието на експертната група днес от левицата и хората на Слави отчетоха 100% съвпадение по съдебната реформа.

„Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме!“ са на ход обяви в предаването „Лице в лице“ по bTV Тошко Йорданов. Той каза още, че проектоминистрите са обсъдени като политически фигури с ДБ и с останалите партии, но конкретни имена не са коментирани, защото „не били попитали“. Йорданов каза, че става дума за експерти, които не са свързани с партии.

Същевременно вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че държавният глава Румен Радев е готов още утре да връчи мандат за правителство на партия „Има такъв народ“, ако тя представи кандидат за премиер.