Появи се още една разделителна линия между управляващите и бившия коалиционен партньор. Новият закон за КПКОНПИ даде повод за остър спор.

С поправките за антикорупционната комисия управляващите се опитват да създадат втора прокуратура – бухалка, заявиха от „Има такъв народ“.

„ПП и Петков искат собствен Гешев. Малки фюрерчета дали ще са от Банкя или от Канада няма значение. Лена Бориславова не знам каква е на премиера, но няма юридическа експертиза“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

„Продължаваме промяната“ отвърнаха, че бившите партньори говорят лъжи.
„Ние не сме изненадани от истеричната реакция на ИТН тази реакция сме я наблюдавали при изготвянето на законопроекти. През целия процес са саботирали този законопроект“ обяви Милен Матеев от ПП.

Според експертите в проекта „бухалка“ и „втора прокуратура“ няма. Положителното е, че има възможност за външен контрол на държавното обвинение. Идеята е ко0мисията да връща на прокуратурата спрени разследвания.

От „Демократична България“ и БСП пък останаха изненадани, че проектът е внесен от ПП без предварително обсъждане. Въпреки това ще го подкрепят.

Стана ясна и втора кандидатура за председател на антикорупционната комисия освен тази на вътрешния министър Бойко Рашков. „Възраждане“ издигна следователя Бойко Атанасов.