"Нека да се задвижи процедурата в тази връзка, не само да слушаме намерения, и тогава да се прецени. Освен това знаете добре е, че е подготвен законопроект за изменение и допълнение на закона за КПКОНПИ, а мястото е вакантно".

Това коментира в ексклузивно интервю за предаването "Тази сутрин" министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. 

"Това е едно предизвикателство, особено при съвременните условия, особено като се запознаем с идеите, заложени в новия проект за изменение и допълнение на закона за антикорупционната комисия и нейната дейност с нови правомощия, които включват и разследване на редица престъпления", посочи още той.

По думите му Комисията в нейната разследваща структура се доближава до всяко разследващо поделение или служба в нашата страна.

"Промяната няма да бъде голяма, защото известно, че аз съм се занимавал с разследване доста продължителен период", отбеляза вътрешният министър.

Премиерът Кирил Петков обяви преди дни, че вътрешният министър ще оглави КПКОНПИ, а депутатът от ИТН Станислав Балабанов коментира, че това ще се случи, защото Бойко Рашков не може да се справи с реформата в МВР и няма смелост да съкрати 7000 души от системата.

"Аз не знам този млад човек откъде си ги измисля тези неща, които лансира в публичното пространство, но прави неприятно впечатление неговата неосведоменост", отговори Бойко Рашков.

"Реформата в 98% е приключена, преструктурирали сме основни звена в това министерство. Постарали сме се с това да направим с участието на абсолютно всички ръководни длъжностни лица в цялата страна", добави Рашков.

По думите му не е вярно, че трябва да бъдат съкратени 7000 души.

"Освободени от работа са около 2000 души за 6 месеца. Повечето от тях са с надхвърлили с няколко години пенсионната възраст и тук няма никакъв конфликт. Предстои да бъдат съкратени не повече още 2000 души", обясни вътрешният министър. 

"Направено е главното голямо, което се очакваше да се промени – структурата на МВР да се пригоди към съвременните условия. За съжаление, 20 години нито един от ръководителите, които са били в министерството, не е предприел подобни действия", отбеляза още Бойко Рашков.  

Парите за строителството на АМ "Хемус"

Министърът на вътрешните работи съобщи вчера, че с пари за ремонти на пътища и от авансови плащания за лотове на АМ "Хемус" са построени вили, а други суми били преведени в сметка в Обединените арабски емирства.

"Става дума за десетки милиони. Доказателствата, които има до момента са за лот 5 и лот 8, другите се разследват", припомни той в ефира на bTV. 

Рашков посочи, че МРРБ не е дало на съд нито една фирма, която е работила по договори за такова строителство. Според него досегашните договори трябва да се проконтролират от български съд и едва тогава да се правят нови поръчки

"Надяваме се, че в най-кратки срокове разследването ще приключат и още по голяма е надеждата, че българските прокурори, които наблюдават, контролират това разследване ще стигнат до решение да внесат обвинителен акт в компетентния съд", заяви Бойко Рашков.