Молби за напускане са подали лекари и персонала в две от петте столични болници, които трябва да поемат случаите на заразени с коронавирус. 

Причината - нито те, нито пациентите знаят, дали са сред заразените.

До два дни многопрофилната Втора градска болница става инфекциозна. Там ще се настаняват по-леките случаи - по един болен в стая.

Военномедицинска академия, „Пирогов“, „Александровска“ и Белодробната болница "Света София" пък ще поемат основния удар на COVID-19.

Снимка: bTV

Михаил Тюлев е първият пациент със съмнения за коронавирус, приет в белодробната болница. Бил болен от грип преди това. По време на преглед в петък разбира, че трябва да му се направи тест за COVID 19.  

Снимка: bTV

„Дишах трудно, имах температура, задъхвах се. На самият персонал им беше трудно, не им беше ясно какво да правят първите дни. Те просто нямаха готовност, не знаеха какво да правят“, казва Михаил.
 

Снимка: bTV

Други пациенти казват, че дори не били уведомени, че в болница „Света София“ има носители на вируса.
 
"Никой не е дошъл и не ни е казал резултата за пробите. Аз разбирам от медиите", казва Неда Дойчинова. 

„Това не е вярно. Разговарях лично с, мисля, че дъщерята на починалата 3 пъти“, заяви председателят на Оперативния щаб ген. Майор Венцислав Мутафчийски.
 

Снимка: bTV

Други пациенти казвaт, че не били уведомени, че носители на вируса са в "Света София".  

Според лекарите в болницата трябва да се приемат само пациенти с отрицателни проби за коронавирус. А след като вече има положителни - инструкции за персонала липсвали. 

„Не се появи и представител от РЗИ, трябваше сами да си вземем проби един на друг. Дезинфекция на отделението се извършва чак от тази сутрин“, каза д-р Ани Попкостова, лекар в болница "Св. София".

Снимка: bTV

Заради липса на необходимата екипировка част от персонала в болницата преди дни подава документи за напускане.   

„Това, което ни се заяви устно по телефона, е, че не са одобрени и ако не се явят на работа, ще изгубят 2 години да изпълняват дейности“, обясни лекар.

Директорът на болницата Любчо Пенев отказа да застане пред нашата камера, но обясни, че не е получил нито една молба за напускане. 

Недоволство има и във Втора градска болница, където персоналът е срещу превръщането ѝ в инфекциозна.

Снимка: bTV

„Проведохме две срещи с персонала. Колегите предложиха да се реорганизира 1 от отделенията, а не цялата болница. Това нещо го предложих на здравната инспекция. Решението ще го вземат колегите от здравната инспекция“, заяви доц. Стефан Узунов, директор на Втора МБАЛ.

Заради  разпространението на коронавируса в Александровска болница набират доброволци - студенти по медицина, които да помагат в грижата за болните.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 519 6 140 1 090
Света 6 278 606 19 357 374 158 2 852 761
Заразени* Нови Починали
България 2 519 6 140
Света 6 278 606 19 357 374 158
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer